Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nyilvántartják a romákat az örökbefogadásnál

2004.11.17. 07:56
Jogellenesen megkülönböztetik az örökbeadandó gyermekeket a gyermekvédelmi szolgálatok. A Roma Sajtóközpont álcázott munkatársainak "kreol bőrű" gyereket ajánlottak. A kisebbségi ombudsman vizsgálatot rendelt el.
Nyilvántartják a gyermekvédelmi szolgálatok az örökbe fogadandó gyermekek származását, jelentette a Népszabadság a Roma Sajtóközpont (RSK) közlése alapján. Az RSK munkatársai két nagyvárosban jelentkeztek örökbefogadó szülőnek, mindkét esetben az örökbefogadandó gyermek származása után érdeklődve.

A kitöltendő kérdőíveken ugyan nem szerepel a gyermek származására vonatkozó kérdés, a sajtóközpont munkatársainak érdeklődésére azt is megoldhatónak tartották, hogy az örökbefogadandó ne legyen roma, ahogy a másik esetben azt, hogy roma legyen. "Már óvatosan kell bánnunk [a kérdéssel], mert a kisebbségi ombudsman erre is figyel", mondta az RSK munkatársainak az egyik gyermekvédelmi dolgozó.

A szolgálatok ennek ellenére kizsűrik a romákat az örökbefogadásra várók közül. "Általában azt szokták írni, hogy fehér bőrű, a roma gyerekekre azt, hogy kreol bőrű", magyarázta az egyik szakember az "örökbefogadóknak".

Jogellenesen járnak el a különbséget tevő szakemberek, nyilatkozta az RSK-nak Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. "Hacsak a szülők nem kérik, jogellenes a gyerek etnikai hovatartozásának feltüntetése", mondta Kaltenbach, hozzátéve, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.