Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Késnek a megemelt pedagógusbérek

2001.01.11. 21:21
Az önkormányzatok mintegy nyolcvan százaléka csupán áprilisban vagy májusban, a helyi költségvetés elfogadását követően akarja kifizetni a közoktatási dolgozóknak a januártól járó megemelt bért. Az érdekképviselet tiltakozására ma az oktatási tárca is felszólította az önkormányzatokat a bérek kifizetésére, és a szakszervezet segítségét kérte, ahhoz, hogy feltérképezze, melyek a ,,takarékoskodó" testületek Az évről-évre visszatérő probléma hátterében két egymásnak ellentmondó jogszabály áll.
Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) munkaügyi ellenőrzéseket kezdeményez azoknál az önkormányzatoknál, ahol a januári béreket nem az új költségvetési törvény szerint fizetik ki - jelentette be Borbáth Gábor, az érdekképviselet főtitkára csütörtökön. Az ügy előzménye, hogy az önkormányzatok zöme a hozzá tartozó iskolákban, óvodákban, bölcsődékben csupán tavasszal, a költségvetésük elfogadását követően akarja visszamenőleg kifizetni a januártól járó béremelést. Indoklásuk szerint az államháztartási törvény úgy rendelkezik, amíg nem fogadják el az új költségvetésüket, csak előző évi pénzügyi kereteik között működhetnek, ezek viszont a központi emelést még nem tartalmazzák. A PSZ szerint ez az eljárás törvénysértő, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a bért a tárgyhót követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

Az oktatási tárca is sürgeti a magasabb bér kifizetését

A PSZ tiltakozására csütörtök délután az oktatási tárca közleményt adott ki, amelyben felszólítja az önkormányzatokat a megemelt bérek kifizetésére. Ezen kívül a szakszervezetek segítségét kérik abban, hogy feltérképezhessék, mely testületek azok, amelyek csak tavasszal akarják visszamenőleg kifizetni a béremeléseket.

Ellentmondásos jogszabályok

A gond az, hogy ellentmondásosak a jogszabályok, hiszen az önkormányzatok az államháztartási törvény rendelkezésére hivatkoznak, míg a pedagógusok a Munka Törvénykönyvére -tájékoztatta az Indexet Árok Antal, a PSZ titkára. Az idei késedelmes béremelés egyébként nem az első alkalom, az önkormányzatok ugyanis már évek óta csak hónapokkal később fizetik ki az emeléseket. A PSZ tavaly már megkereste a belügyminisztériumot, hogy oldják fel az ellentmondást, ám a tárcától csak azt az, Árok megfogalmazása szerint cinikus választ kapták: , hogy a problémára az lenne a megoldás, hogy a közoktatási dolgozóknak, csak a helyi költségvetések elfogadását követően járna magasabb fizetés.

Spórolnak a megemelt minimálbéren

Az érdekképviseleti vezető arról is beszélt, hogy az önkormányzatok más módon is gátolhatják a költségvetés pozitív elemeinek érvényesülését. A PSZ értesülései szerint ugyanis több önkormányzatnál januártól a technikai állományt választás elé állították: vagy elbocsátanak közülük valakit, vagy csökkentik a munkaidejüket, ám így a januártól járó, negyvenezer forintos minimálbér kifizetésére sem jogosultak.

Sikeres volt a figyelmeztető csengetés

A december 18-i iskolai figyelmeztető csengetést, a PSZ sikeres akciónak tekintette, hiszen a kormány már másnap döntött a szükséges bérkorrekcióról. Ennek ellenére A 2000. év a pedagógusok számára mindenképpen reálkereset-veszteséggel zárult, hiszen a korrekció csak 2001-ben várható.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.