Árpád
-2 °C
4 °C

Negyedórás gyűléseken tiltakoznak a tanárok

2000.12.13. 09:48
December 18-án délelőtt, negyedórás tiltakozó gyűléseket tartanak az ország oktatási intézményeinek zömében, hogy felhívják a kormány figyelmet az oktatásban dolgozók idén elmaradt béremelésére. A gyűlésre hívó szakszervezetek szerint a kormány a márciusban kötött megállapodásukkal ellentétben a fizetéseket nem igazította a valós, körülbelül 10,5 százalékos inflációhoz, hanem a becsült, hat százalékos pénzromlás alapján állapította meg azokat, így körülbelül 4,5 százalékkal ,,tartozik" az oktatási terület dolgozóinak. A kormány késlekedését azzal indokolja, hogy csupán jövő év februárjában kerülnek nyilvánosságra a 2000. év pénzromlására vonatkozó adatok.
A pedagógusok érdekeit képviselő szakszervezetek felhívására a tervek szerint december 18-án, a költségvetés végszavazásának napján délelőtt 11 órakor 10-15 perces gyűléseket tartanak az ország oktatási intézményeiben, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok elmaradt béremelésére.

Be nem váltott ígéretek

A kormány és az érdekképviseletek márciusban megállapodtak arról, hogy a béreket a valós inflációhoz igazítják, ám a tervezett illetve valós pénzromlás és a bérek összehangolására ígéreteik ellenére sem májusban, sem októberben nem tettek lépéseket. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint idén mintegy 4,5 százalékkal haladja meg az infláció a tervezetett, ennek megfelelően a pedagógusbérek megfelelő mértékű korrekciójára volna szükség, ám erre, így december közepén már egyre kevesebb az esélyünk - magyarázta a figyelemfelkeltő röpgyűlések hátterét az Indexnek Kiss Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) vezetője.

Az oktatásban dolgozók havi nettó átlagkeresete a KSH legutóbbi adatai szerint 48 482 Ft.

Hatmilliárdos kiadás a többletbevételek terhére

Ilyenkor karácsony előtt, természetesen nem szívesen szállunk be efféle akciókba, de a kormány, be nem váltott ígéreteivel rákényszeríttet minket arra, hogy ilyen eszközökhöz nyúljunk - vélekedett lapunknak Borbáth Gábor, a tiltakozásra felhívó másik érdekképviselet, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke. Borbáth azt is elmondta: a kért 4,5-5 százalékos bérfejlesztés körülbelül bruttó hat milliárd forinttal terhelné meg a központi költségvetést, az alulbecsült infláció következtében keletkezett jelentős többletbevételek pedig, véleménye szerint ,,bőven" lehetővé tennék ennek kifizetését.

,,A kormány jövőre valóban komoly pénzeket szán az oktatásra, de azzal, hogy ezt a nettó 3,8 milliárdos összeget sajnálja tőlünk, leginkább arra az autótulajdonosra hasonlít, aki az újonnan vásárol Audit, de olajcserére már sajnálja a pénzt" - próbálta érzékletesebbé tenni a kormány viselkedéséről alkotott véleményét a PSZ vezetője. Az oktatási tárca korrekten járt el az ügyben, ugyanis kétszer is megkereste a Pénzügyminisztérium illetékeseit a bérköveteléseinkkel, ám próbálkozásaikat rendre ,,letörték", és februárra ígérték az esetleges bérkorrekció szükségességének vizsgálatát.

Döntés a pénzügyi tárcánál

Az oktatási tárca megerősítette, hogy mind az emelés szükségességéről, mind annak mértékéről megegyezik a véleményük a szakszervezetekkel, ám a végső szót a Pénzügyminisztérium mondja majd ki. A pénzügyi tárcánál az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy csupán a pontos számok ismeretében dönthetnek majd az esetleges emelésről.

A két érdekképviselet hétfői felhívására kedden a legtöbb pedagógus szakszervezet jelezte csatlakozását, így várhatóan a legtöbb oktatási intézményben jövő hétfőn a szokottnál hosszabb szünetre számíthatnak a tanulók. Kiss Papp László szerint a negyedórás gyűlések célja a figyelemfelkeltésen túl az lehet, hogy felmérjék, milyen további lépéseket tartanak szükségesnek a béremelés elhúzódása illetve elmaradása esetén. Az FDSZ elnökének megfogalmazása szerint egyelőre a tárgyalóasztal mellett akarnak érvényt szerezni követeléseiknek, ám amennyiben a kormány továbbra is azzal érvel, hogy az idei év inflációjának mértékére vonatkozó adatokat csak február-március környékén ismeri meg, kénytelenek lesznek keményebb eszközökhöz nyúlni.

Sztrájk csak a diákokkal

A törvény értelmében az alap- és középfokú tanintézményekben sztrájkolni csak úgy lehet, ha közben gondoskodnak a tanulók napközbeni elhelyezéséről, így a pedagógusok a demonstráció, vagy a két szakszervezet által már most javasolt faxeltömítési akciók útján fejezhetik ki tiltakozásukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?