Emelték a tétet a szakszervezetek

2000.08.16. 16:18
Ahhoz, hogy ne csökkenjen a közszférában dolgozók idei reálkeresete, legalább öt százalékkal kell visszamenőleg emelni az ágazat dolgozóinak bérét - nyilatkozta az Indexnek Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, reagálva arra, hogy a kormány elismerte, nagyobb lesz a vártnál az idei infláció. Novemberben számíthatnak bérfejlesztésre az ágazat dolgozói, de az emelés mértékéről még folynak a tárgyalások - közölte az Indexszel Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
Szabó Endre további öt százalékos bérfejlesztést tartana elfogadhatónak,
Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a kormányzat megfeledkezett a közszféra dolgozóiról, mivel nyilatkozataiban a kormányfő és a pénzügyminiszter a vártnál nagyobb infláció miatt csak a nyugdíjasok kompenzációjának szükségességét hangoztatta.

Az elnök úgy véli, eddig nem valósult meg a kormány azon ígérete, hogy 2000-ben két százalékkal emelkedik az ágazat dolgozóinak reálkeresete, sőt nem hogy nőtt, hanem csökkent a fizetések reálértéke.

Mint arról már az Index is hírt adott, a pénzügyminiszter és a miniszterelnök is elismerte, hogy a kormány által tervezett hat százaléknál magasabb, várhatóan kilenc százalék körüli lesz idén az infláció. A közalkalmazotti bérek idei emelésénél azonban a kormányzat hat százalékos inflációval számolt, és azért, hogy két százalékos reálbéremelés teljesüljön 8,25 százalékkal emelték fel a közalkalmazotti béreket.

A múlt év végén Stumpf István, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter ígéretet tett arra, hogy a közszféra béreit az év végén a valós infláció ismeretében felülvizsgálják.

Szabó Endre további öt százalékos bérfejlesztést tartana elfogadhatónak, amit visszamenőleg fizetnének ki. Szerinte nem lehet elintézni a problémát úgy, hogy egyszeri juttatásokat fizet a kormány, mert igaz, elmehetett talán az ápolónő a nem várt prémiumból nyaralni, de a következő fizetésnél minden a régi lesz. Szabó szerint akkor járna el a kabinet elegánsan, ha kamatot is fizetne azért, hogy egész éven át használta a dolgozók pénzét.

Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az Indexnek úgy nyilatkozott: a közszféra dolgozói éppúgy számíthatnak kompenzációra, mint a nyugdíjasok. A bérfejlesztés nagyságáról Varga egyelőre nem tudott konkrét információkat közölni, mivel tájékoztatása szerint zajlanak a tárgyalások a kormány és az érdekképviseletek között. Varga Mihály úgy véli: novemberben várhatóan hozzá is juthatnak megemelt béreikhez az érintettek.  • Tippek
  • Hírek