Béremelésért tüntettek az egészségügyben dolgozók országszerte

2000.06.30. 22:01
Mintegy kétezren demonstráltak béremelést követelve az egészségügyi dolgozók, a budapesti Hősök terén. Ezzel egy időben az ország ötven nagyvárosában tartottak még hasonló megmozdulást. Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy vélte, nem csak a méltó halálhoz, hanem a méltó élethez is joga kell, hogy legyen az ágazatban dolgozóknak, ehhez azonban igazságosabb béreket kellene fizetni.
Mintegy kétezeren demonstráltak a Hősök terén
Számos civil szervezet és szakszervezet csatlakozott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének pénteki demonstrációjához, köztük a BKV dolgozói, taxis szervezetek, a közgyűjteményekben, a bölcsödében dolgozók szakszervezetei, illetve a Civil Fórum. A megmozduláson ennek ellenére alig kétezren mentek el, igaz a budapesti demonstrációval egy időben az ország ötven nagyvárosában is, az utcára vonultak, igazságosabb béreket követelve.

Az egészségügyben történő események nemcsak az ágazatban dolgozók, hanem a 10 milliós társadalom egészének ügyei - e szavakkal nyitotta meg a Hősök terei megmozdulást Bertai Olga, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) budapesti elnöke.

A 10 milliós társadalom egészének ügye
Megengedhetetlen, hogy miközben jelentős adósarccal és egészségügyi járulékkal sújtják a lakosságot, éhbérért dolgoztassák egészségügyben dolgozókat - vélekedett felszólalásában Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szerinte mindenkinek egyformán érdeke lenne, hogy megfizessék a gyógyítókat, mert amíg egzisztenciális problémákkal küszködnek, addig nem koncentrálhatnak eléggé munkájukra.

"Az ország lejáratása ami az egészségügyben folyik"
Rajcsányi Péter, a Civil parlament elnöke az ország lejáratásának nevezte az egészségügyben zajló folyamatokat. Értéklelése szerint Európai Uniós csatlakozásunkat veszélyezteti a kormány egészségpolitikájával. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke emlékeztette arra, hogy tíz évvel korábban a mostani miniszterelnök az összefogást nevezte olyan célnak, amivel ellehet érni a gazdasági jólétet éppúgy, mint a függetlenséget. Cser Ágnes attól tart erről mára Orbán Viktor megfeledkezett. Aláhúzta: nem csak a méltó halálhoz, hanem a méltó élethez is joguk van, de ehhez béreket kell emelni. Végezetül jelezte, ha nem érnek el eredményeket, újabb lépéseket tesznek.

Az ötven városban zajló tüntetés mindenhol ugyanúgy kezdődött és ugyanúgy végződött: elszavalták József Attila, a Dunánál című versét, illetve a himnusz hangjaira a levegőbe eresztették kék színű léggömbjeiket, amelyek beborították az égboltot.  • Hírek
  • Megtakarítás