Gógl felmentette Pusztait

2000.05.19. 19:10
Felmentették tisztségéből Pusztai Erzsébetet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkárát. Posztjára Horváth Zsolt fideszes politikust nevezik ki a közeljövőben. Pusztai Erzsébet szerint a felmentéséről szóló döntés mögött mindenképp ott van a Békejobb 2000-ben való szerepvállalása.
Pusztai Erzsébet:
"A döntés mögött mindenképp ott van a Békejobb 2000-ben való szerepvállalásom."
Felmentették tisztségéből Pusztai Erzsébetet, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkárát, akinek posztjára Horváth Zsolt fideszes politikust nevezik ki a közeljövőben - jelentette be Gógl Árpád, a tárca vezetője. Közölte: a minisztérium átalakításáról, irányítási feladatairól és az ezeknek megfelelő személyi változásokról a kormányon belül további egyeztetéseket folytatnak.

"A minisztériumon belüli változás attól is függ, hogy milyen feladatot kap a Miniszterelnöki Hivatal szintjén, vagy más szinten más szereplője a tárcának, illetve hogyan tisztázható pontosan az egészségügy finanszírozásának szakmapolitikai irányítása. Ez ügyben Varga Zoltán, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Frajna Imre, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az egyeztetések felelőse" - mondta Gógl Árpád.

Pusztai Erzsébet a sajtótájékoztatón elmondta: véleménye szerint a felmentéséről szóló döntés mögött mindenképp ott van a Békejobb 2000-ben való szerepvállalása. Miként fogalmazott: szomorú azért, hogy összefogási törekvéseiket így reagálja le a Fidesz - Magyar Polgári Párt.

Gógl Árpád nem tudta megmondani, hogy mikor történik váltás a politikai államtitkári poszton, de megítélése szerint június 1-je előtt biztosan nem. Leszögezte: Pusztai Erzsébet munkájával szemben nincs szakmai kifogása. Úgy vélekedett, hogy egy fideszes egészségpolitikus - aki jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára - nagyobb súllyal tudja érvényesíteni a tárca érdekeit egy olyan párt képviselőjéhez képest, amely nem tagja a koalíciónak.

Az Alkotmány értelmében az államtitkárokat a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki és menti fel.