Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Medgyessy segít a Terror Házának

2002.12.23. 11:00
Medgyessy Péter a parlament napirend előtti felszólalásában ígéretet tett arra, hogy a kormány jövő évi első ülésén tárgyalni fogja, hogy a költségvetési tartalék terhére kiegészítő támogatást nyújtsanak a Terror Házának.
A miniszterelnök szerint a múzeumot nem kell bezárni. Medgyessy szerint eleve az ellenzék akadályozta meg a Terror Háza normális költségvetésének elfogadását azzal, hogy kivonultak plenáris ülésről. Mint mondta, ő például nemmel szavazott Pető javaslatára. Téved az, aki úgy gondolja, hogy a Parlament ellenzék nélkül is jól működik, hát nem működik jól - jelentette ki Medgyessy.

Schmidt bezárással fenyegetőzött

A kormányfő Halász János napirend előtti felszólalására reagált. A fideszes képviselő szocialista színjátéknak nevezte, hogy a Terror Háza múzeum jövő évi működésére eredetileg tervezett 330 millió forintos költségvetési támogatást - Pető Iván (SZDSZ) módosító indítványát elfogadva - 180 millióra csökkentették. - Megbokrosodott kormánypárti képviselők a múzeum ellehetetlenülésére szavaztak - fogalmazott Halász János.

Mint ismeretes az Országgyűlés kedden egy, a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány elfogadásával 150 millió forinttal csökkentette a Terror Háza múzeum állami támogatását. Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a múzeum megkurtított költségvetése nem teszi lehetővé az intézmény működtetését, ezért a múzeumot januárban már nem nyitják ki. A sajtótájékoztatót követően Görgey Gábor kulturális miniszter magához hívatta a múzeum igazgatóját, azonban a tárgyaláson nem sikerült megegyezésre jutniuk. Schmidt megköszönve a miniszterelnök "nem" szavazatát, segítséget kért tőle arra, hogy az intézmény a költségvetési tartalék terhére megkaphassa az elvont 150 millió forintot. Medgyessy hétfői ígérete szerint erről a kormány jövő évi első ülésén születhet döntés.

Pető nem ért egyet Medgyessyvel

Pető Iván szabad demokrata országgyűlési képviselő az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: aránytalannak tartja más intézményekhez képest a Terror Háza múzeum költségvetési támogatását. Megjegyezte, ezért nyújtott be a költségvetéshez olyan módosító javaslatot - amelyet a Ház el is fogadott - amelyben 150 millió forinttal csökkenne a Terror Háza eredetileg tervezett 330 millió forintos támogatása.

Pető rámutatott arra, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 89 millió, egy olyan jelentős múzeum, mint a Néprajzi Múzeum, 230 millió, az Iparművészeti Múzeum pedig 350 millió forint támogatásban részesül. - Nem politikai megfontolás, hanem az aránytalanság megszüntetése áll a Terror Háza támogatásának csökkentése mögött - szögezte le Pető Iván. Hozzátette: ha a miniszterelnök a költségvetés tartalékának terhére egészíti ki a Terror Háza támogatását, akkor jogosan jelentkezhetne más intézmény is hasonló ügyben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.