Pál
-9 °C
0 °C

Megújulna a rendőrség

2003.05.29. 13:44
A Belügyminisztérium felmérte a rendőrség helyzetét és megállapította, hogy a testület önhibáján kívül nem tud megfelelni az új kihívásoknak - hangoztatta az ORFK székházában tartott csütörtöki tájékoztatón Pál Tibor, a BM politika államtitkára, aki szerint 13 éve a rendőrségen nem történt semmilyen alapvető változás. Eljött az idő a reformra - vélik a rendőri vezetők és az államtitkár. Terv már van, pénz egyelőre nincs.
A feladatok növekedésével együtt nem nőtt arányosan a rendőrség büdzséje, de a BM álláspontja szerint a közigazgatási reform és az Európai Uniós csatlakozás olyan helyzetet teremt, amely segíti a rendőrség modernizációját. Ezért év elején létrehoztak egy - a rendőrségnél és a Belügyminisztériumnál dolgozó szakemberekből álló - tanácsadó kollégiumot, melynek a rendőrség hatékonyságának javítása a fő feladata.

A fő cél a kapitányságok erősítése

Hatékonyság
A Gallup Intézet felmérése szerint a rendőrség bűnüldözési eredményességének mutatói nemzetközi összehasonlításban elérik, sok esetben meghaladják a nyugat-európai színvonalat. A lakosság biztonságérzeti indexe 59, ami jobb az Egyesült Államokénál.

Azóta elkészült egy cselekvési program, a tervek szerint a hosszú távú reform első lépése, melyet a belügyminiszter jóváhagyott. A program azokat a szakmai sarokpontokat jelöli meg, amelyekben feltétlenül változásra van szükség. A legfőbb célok között szerepel a helyi rendőrkapitányságok megerősítése, az ORFK korszerűsítése, a bűnüldözési tevékenységi korszerűsítése és a hosszú távú tervek előkészítése.

A jövő már év elején elkezdődött

Pál Tibor elmondta, a program már megkezdődött és vannak látható eredményei. Ilyennek értékelte a helyi szerveknél dolgozó állomány béremelését, a gépkocsi-állomány és a számítógépes eszközök fejlesztését. De az államtitkár szerint a reform végrehajtása vélhetően több választási ciklusokon is átnyúlik majd.

A rendőrség kultúra- és attitűdváltást is szeretne. Ennek keretében teljes körű minőségfejlesztést terveznek, melyben hangsúlyt kapna az egyéni teljesítményértékelés, és a belső kommunikáció megújítása.

Előbb tervezzünk, aztán kérjünk

Mindehhez azonban pénzre van szükség, s bár a rendőrség idén több költségvetési támogatásban részesült mint korábban. A forráshiányt jó érzékelteti, hogy az idén 140 milliárd forintból gazdálkodó testület 1 százalékot tudott spórolni a Salgó László által szorgalmazott takarékossági intézkedésekkel.

Pál Tibor szerint nem lenne jó "hívószó", ha a rendőrség csak úgy egyszerűen pénzt kérne a reformokra. Az államtitkár úgy véli, előbb le kell tenni a programot az asztalra, mert a legjobb érv éppen egy jó program lehet a költségvetési vitákban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.