Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Kende: a CIA nullára értékelte hírszerzésünket

2004.11.18. 07:01
A CIA nullára értékelte Magyarország nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos hírszerző munkáját - állítja Kende Péter új, a titkosszolgálattal foglalkozó könyve megjelenése kapcsán. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerint a magyar titkosszolgálatokat nem győzik dicsérni külföldi kollégái.
A botránykönyveiről elhíresült Kende Péter a Blikknek azt állítja, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nincs kellő mértékben beépülve a hazai szélsőjobboldali csoportokba. Új, Titkos magyar szolgálatok című munkája megjelenése után azt állítja, a CIA nullára értékelte Magyarország nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos hírszerző munkáját.

Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár szerdán a Nap-Kelte műsorában Kende állításaira úgy reagált, hogy azok "szakállas tévhitek", és neki éppen az szokott kellemetlen lenni, hogy a nemzetközi partnerek rendre feldicsérik a magyar titkosszolgálatok munkáját.

Kende belátja, hogy a titkosszolgálati munka zöme nem kerülhet nyilvánosságra, azt azonban már nem, hogy a magyar "cégek" szinte kontroll nélkül működnek. Úgy látja, a törvényi szabályozás komolytalan, s a mindenkori kormány gondoskodik arról, hogy az ellenőrzés ne legyen érdemi.

"Ugyanakkor 2005-ben 35 milliárdot szánnak a titkosszolgálatokra. Szerintem ez elég nagy összeg ahhoz, hogy megtudhassuk, jól költik-e el, vagy sem" - szögezi le.

Kende szerint a magyar szolgálatok a térségben működő más cégekhez képest alulteljesítenek. "Nyílt titok, hogy Medgyessy amerikai látogatása idején azért kellett leváltani a hírszerzés igazgatóját, mert a CIA értékelése szerint a nemzetközi terrorizmus elleni hírszerző munkában a magyarok nullát produkáltak" - mondta a szerző a Blikknek.

Kende Péterrel a "Mik vagytok ti, istenek? című, az orvosi műhibákkal foglalkozó, majd az "A Viktor" című könyvével szerzett hírnevet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!