Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Az FVM 'ezerszázalékos kontroll' alatt működött

2001.08.31. 16:52
Zsúfolásig megtelt teremben, minden érdeklődő médium jelenléte mellett zajlott Torgyán József meghallgatása a miniszterelnöki felelősséget vizsgáló ellenzéki munkacsoport előtt. A volt földművelésügyi miniszter csak tíz percre akarta beengedni az ülésre azokat a televíziókat, amelyek nem kívánták vágatlanul közzétenni annak történéseit. A testület azt szeretné tisztázni, milyen felelősség terheli a Szabadi-ügyben a kormányfőt. Az ülés után a bizottság elnöke, Keller László úgy fogalmazott, hogy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a meghallgatásból.
A kancellária ezerszázalékos kontroll alatt tartotta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) - hangoztatta pénteki meghallgatásán a Keller-féle "rész bizottság előtt" Torgyán József, a tárca korábbi irányítója. Hozzátette: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által későbbb bírált szervezeti és működési szabályzat is a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) referatúráinak tudtával lépett hatályba. Az ellenéki honatyákból álló munkacsoport azt hivatott feltárni, hogy milyen felelősség terheli Orbán Viktor kormányfőt a Szabadi-ügyben.

"Szabadi hetente egyeztetett a MeH-hel"

Torgyán meghallgatása
Torgyán József teljes meghallgatása megtekinthető az Indexrádió oldalain. Klikkeljünk.

A volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint Szabadi Béla politikai államtitkár és Tamás Károly ex-közigazgatási államtitkár minden héten egyeztett a MeH-hel. Arra felvetésre, hogy bírálta-e a kormányfő Szabadi Béla ténykedését, Torgyán azt felelte, idén januárig nem volt ilyesmire példa, sőt Orbán Viktor általában elismerően szólt a jelenleg előzetesben ülő államtitkárról.

Az első alkalommal sem komoly visszaéléseket említett Orbán, hanem a külföldi utazások kapcsán bírálta a minisztériumi vezetőt - jelezte az FKGP elnöke. Torgyán nem tudta megerősíteni Stumpf Istvánnak azon állítását, miszerint a miniszter idén februári távozásáig 36 KEHI-vizsgálat folyt a tárcánál.

A meghallgatás teljes nyilvánosság mellett, zsúfolásig telt tanácsteremben zajlik, és jelen vannak a média képviselői is. Pedig arról, hogy ki tudósíthat, még péntek délelőtt is vita folyt az ülést összehívó Keller László és Torgyán József között. A pártelnök csak azokat a televíziós forgatócsoportokat engedte volna be, amelyek vállalták, hogy vágatlanul közlik a meghallgatás anyagát, míg a testület szocialista elnöke elfogadhatatlannak nevezte ezt.

Leosztottak mindent

Torgyán József, a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti tárgyalásairól elmondta: még a kolíciós szerződés aláírása előtt megállapodtak abban, hogy az erőviszonyaiknak megfelelően foglalhatják el az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető beosztásait. Egy rövid ideig ennek eredményeképen a Bábolnát is a kisgazdapárt embere irányította. A kisgazda pártelnök szerint a gazdasági társaságok "elosztását" írásban nem rögzítették, mert az volt az álláspontjuk, hogy nem lehet mindent leírni. Torgyán József úgy gondolta akkor: nincs elég jó megállapodás, csak jó felek vannak, ennek jegyében a pártelnök bízott Orbánban.

A kisgazda pártelnök többször hangsúlyozta, hogy munkába állásának az volt a feltétele, hogy gazdasági ügyekkel nem kell foglalkoznia. Szavai szerint el se vállalta volna a megbizatást, ha neki kellett volna a pénzügyekkel foglalkoznia, mivel állítása szerint két számoszlopot sem tud rendesen összeadni.

Torgyán nem szeretett kormányülésre járni, és a Fradival se foglalkozott

Torgyán József nem szeretett kormányülésre járni, mert állítása szerint nem lehetett megfelelő módon felkészülni a kabinet üléseire, hiszen a tárgyalt anyagok egy részét csak az ülés alatt kapták meg a miniszterek.

Torgyán szerint a Ferencváros ügyeibe sem szólt bele soha, a sportklubot is Szabadi Béla menedzselte. Cáfolta, hogy egy forint közpénz is a Fradihoz vándorolt volna. Allítása szerint Szabadi Béla olykor eldicskedett neki, hogy egyre több a reklámmegrendelés, de ezen túlmenően nem foglalkozott a klub ügyeivel. Elismerte, hogy Orbán Viktor, illetve Deutsch Tamás nem pártolta a Fradiban betöltött posztját, a vezető kormánypárt politikusai ugyanis attól tartottak, hogy számos támadás érheti majd e miatt Torgyánt.

Torgyán bánja a háromhetes ülésézés támogatását

A politikus önkritikát gyakorolva kijelentette: elvtelenül támogatta a kisgazdapárt a Fideszt abban, hogy egyetlen parlamenti vizsgálóbizottság se jöhessen létre. Jelezte, hogy felelősséget érez azért is, hogy a Fidesz átverte a háromhetes ülésezési rendet.

Keller László szerint egy meghallgatás alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az azért kiderült számára, hogy elfogadhatatlan módon működik a kormányzati gépezet. Példaként említette, hogy Torgyán József kivonta magát a gazdasági ügyek intézése alól, noha egy miniszter ezt nem teheti meg.

Érdekesnek találta a szocialista politikus, hogy Torgyán egy lefolytatott vizsgálatról, míg a kancellária harminchatról beszél. Keller szerint ezeket is tisztázandó írásbeli kérdésekkel fordulnak az illetékes miniszterekhez. Tervbezik Stumpf István, Boross Imre és Orbán Viktor "kikérdezését" is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.