Konrád
8 °C
26 °C

Torgyán táppénzt csal?

2001.08.27. 13:35
Feljelentette Torgyán József FKGP-elnököt - táppénzcsalás gyanúja miatt - Orosházi György kisgazda országgyűlési képviselő a múlt héten a fővárosi főügyészségnél. A honatya azzal indokolta lépését, hogy Torgyán orvosi igazolásokra hivatkozva rendszeresen távolmaradt a Ház üléseitől, miközben számos politikai rendezvényen jelent meg. A kisgazda politikus felvetette azt is, hogy egy elnökségi határozat értelmében Vonza András az FKGP elnökének tekinthető.
Vonza András lenne a kisgazdapárt elnöke? - vetette fel szerdai tájékoztatóján Orosházi György kisgazda honatya. Elmondta, hamarosan írásban fordul Torgyán Józsefhez az FKGP országos elnökségének egy január 3-i ülésén hozott határozatával kapcsolatban, amely szerint nem lehet szétválasztani a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri posztot, valamint a párt elnöki tisztét.

A képviselő szerint felmerül, hogy Vonza Andrást kell-e jelenleg az FKGP elnökének tartani, vagy esetleg Torgyán József arra számít-e, hogy újra miniszter lesz.

Torgyán beteg is, meg nem is

A képviselőt, szavai szerint Torgyán már több alkalommal alaptalanul megvádolta, ezért "kénytelen volt ő is jogi eszközökhöz folyamodni". Tehát a fővárosi főügyészséghez fordult, és feljelentette a kisgazda pártelnököt táppénzcsalás gyanúja miatt. A feljelentést indokolva elmondta, hogy amióta Torgyán József független képviselő lett, betegállományban van, s nem vesz részt a parlament plenáris ülésein.

"Ugyanakkor politikai fórumokon rendszeresen megjelenik, sőt előfordult az is, hogy sajtótájékoztatót tartott azon a napon, amelyre táppénzes igazolást vitt - tette hozzá Orosházi György.

Jogilag megalapozatlannak, és nevetségesnek tartja a kisgazda honatya, Orosházi György ellene tett feljelentését Torgyán József. A kisgazdapárt elnöke ezért nem kíván reagálni erre a hírre.

Még nem érkezett meg a feljelentés

A Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint eddig nem érkezett feljelentés Torgyán József kisgazda pártelnök ellen. Az MTI-nek nyilatkozó Borbély Zoltán hozzétette, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz irányítjaák a feljelenetést, amennyiben országgyűlési képviselő esetében merül fel a gyanú.

Eddig Áder János házelnökhöz nyújtotta be az igazolást parlamenti hiányzásairól Torgyán József. Az igazolást, illetve tartalmának valódiságát a házelnök nem vizsgálta, mint ahogy 1995 óta elődje sem, hanem a gyakorlatnak megfelelően elfogadta azt. Az Országgyűlés sajtóirodája

A kisgazda elnök gyakorlatilag elismerte független voltát

Torgyán József Áder János házelnökhöz nyújtott be igazolást parlamenti hiányzásairól. Az igazolást, illetve tartalmának valódiságát a házelnök nem vizsgálta, mint ahogy 1995 óta elődje sem, hanem a gyakorlatnak megfelelően elfogadta azt - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn az Országgyűlés sajtóirodája. Ezzel Torgyán - ráutaló magatartásként - gyakorlatilag elismerte, hogy független képviselő.

Azok a képviselők, akik tagjai parlamenti frakciónak, a képviselőcsoport vezetőjének kötelesek igazolni hiányzásukat. A frakcióvezető a képviselők által benyújtott igazolások mérlegelésével tesz javaslatot az Országgyűlés elnökének azok elfogadásáról. A független képviselőknek azoban közvetlenül a házelnökhöz kell eljuttatniuk igazolásaikat.

A tájékoztatás szerint Torgyán József a hiányzás indokának a "keresőképtelenséggel járó betegség, egyéb" kategóriát jelölte meg. A házbizottságnak a képviselők szavazásról való távollétével kapcsolatos, 1995-ben hatályba lépett rendelkezése felsorolja a mulasztás lehetséges okait, és ebben szerepel a Torgyán József által megjelölt indok.

Szabó vezetné a Kisgazda Szövetséget, Turi-Kovács az FKDSZ-t?

A Kisgazda Szövetség és a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége (FKDSZ) fúziójával kapcsolatban Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető leszögezte, az FKGP-ből jogellenesen kizárt képviselők számára így lehetővé válik, hogy a következő parlamenti választásokon a Kisgazda Szövetség színeiben indulhassanak.

Felvetette egy Szabó János, Turi-Kovács Béla csere lehetőségét is: a honvédelmi miniszter, az FKDSZ jelenlegi első embere egy készülő megállapodás szerint a Kisgazda Szövetség elnökségét, ebben az esetben a frakcióvezető szerint viszont logikus lépés lenne, ha a környezetvédelmi miniszter venné át az FKDSZ elnöki tisztét.