Orsolya
7 °C
10 °C

Áder pihenteti a polgári tévé tervét

2002.11.09. 09:48
A Fidesz még nem nyújtotta be az Országgyűlésnek a médiatörvény módosítására irányuló javaslatát, mely Orbán Viktor elgondolásának megfelelően, a jobb- és a baloldali értékrend alapján kettéosztaná a Magyar Televíziót.
Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa a javaslatot már hetekkel ezelőtt elkészítette, de az - a Népszabadsági információi szerint - még Áder János frakcióvezető asztalán fekszik. A Fidesz nem új médiatörvényt írt. Annak kívánja a törvényi hátterét megteremteni, hogy a baloldalival párhuzamosan egy "polgári és nemzeti értékek alapján működő közszolgálati televízió" is létrejöhessen.

"Ami a polgári köröket megilleti"

Szemkeő Judit, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivője pénteken a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a törvényjavaslat ugyan még pontosításra szorul, de hamarosan a T. Ház elé terjesztik.

Mint ismeretes, a polgári televízió ötlete először a polgári körök augusztus 30-ai, Szabadság téri tüntetésén hangzott el. Orbán beszédében új médiatörvény kidolgozását javasolta a parlamentben "vitézkedő" jobboldali pártoknak. Orbán szerint olyan törvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a közszolgálati televíziót. Mint mondta, nem elég egy szocialista, hanem szükség van egy nemzeti értékrend talaján álló csatornára is. A volt miniszterelnök bejelentette, hogy amennyiben az ellenzék törvényjavaslatát nem fogadja el az országgyűlés, akkor egy tavaszi népszavazást kell kiharcolni, hogy "hozzájuthasunk ahhoz, ami a polgári értékrend követőit megilleti".

Még a jobboldal sem támogatja az ötletet

A pihentetés oka az lehet, hogy szeptember közepén közepén kiderült, hogy a televízió megosztását még a jobboldali szavazók sem támogatják egyöntetűen. A lakosság nagy többsége elutasítja Orbán Viktor felvetését a két közszolgálati televízióról - derült ki a Medián közvélemény-kutató cég felméréséből. Az ellenzékre szavazók 47 százaléka támogatja az ideológiai alapon megosztott közszolgálati televízió gondolatát, 40 százalékuk azonban nem ért egyet a volt miniszterelnök javaslatával. A kormánypárti szavazók egyöntetűen elutasítják a televízió megosztását. 90 százalékuk nem rokonszenvezik az ötlettel. Összességében a megkérdezettek 68 százaléka utasította el a köztévé megosztását.

Médiafigyelő csoportot alakítottak

Szemkeő beszámolt arról is: az általa képviselt polgári kör koordinálásával médiafigyelő csoportot hoztak létre, miután számos jelzést kaptak arról, hogy az elektronikus médiumok és az írott sajtó sok esetben nem az események súlyának megfelelően közli a polgári oldallal kapcsolatos híreket.

Szemkeő a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: sokan szóvá tették, hogy a hírközlés általában nem felel meg a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás kritériumainak. A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör - amelynek tagja Orbán Viktor, Martonyi János és Makovecz Imre is - úgy kíván segíteni a 30-50 tagú monitoringcsoportnak, hogy felhívja figyelmüket azokra a jogi lehetőségekre, amelyek alapján eljuttathatják kifogásaikat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságához.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!