Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Juhász: a Fidesznek csak a más kommunistája büdös

2005.03.21. 18:24
Nemcsak Péter-Bartha Gábor a Nemzetbiztonsági Kabinet jelenlegi titkára volt beosztottja a III/III-as ügyosztálynak, replikázott Juhász Ferenc a Magyar Nemzet hétfői cikkére. A kabinetvezető honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján közölte: Péter-Bartha egykori főnökét még a Fidesz-kormány alatt nevezték ki a nemzetbiztonsági szolgálatok egyik vezetőjének.

A Fidesz az előző kormányzati ciklusban Péter-Bartha Gábor egykori főnökét nevezte ki a nemzetbiztonsági szolgálatok egyik vezetőjének, közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn, miután a Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy Juhász jelenlegi titkára a III/III-as ügyosztályon dolgozott a rendszerváltás előtt.

Nem nevezte meg

Juhász Ferenc hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta:"miközben kiderül a nemzetbiztonsági kabinet titkáráról, hogy korábban a nemzetbiztonsági szolgálatok tagja volt, két olyan prominens úriember [Demeter Ervin (Fidesz) és Simicskó Lajos (Fidesz)] szólal meg a másik oldalon, akik ennek a fiúnak a főnökét nevezték ki tábornoknak és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőjének".

A miniszter nem kívánta megnevezni Péter-Bartha korábbi főnökét, de arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz-kormány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettesi posztját betöltő Horváth Józsefről van-e szó, csak annyit mondott: "ön mondta". Juhász kijelentette, hogy Péter-Bartha főnöke attól függetlenül, hogy korábban III/III-as volt, lehetett jó szolgálati vezető.

Péter-Bartha Gábor, akinek neve a Heti Világgazdaság által közzétett listán olvasható, azonos a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági kabinetjének jelenlegi titkárával, írta a Magyar Nemzet. A kormánytisztviselő 1989-ben még a pártállami rendszer III/III-as ügyosztályának központi állományában tevékenykedett a belső elhárítással foglalkozó csoportfőnökség hadnagyaként. A tiszt a lista tanúsága szerint az ügyosztály római katolikus egyház ellen irányuló elhárítást végző 1/A alosztályán dolgozott.

Államtitok jelentett-e a titkár

Az őrnagy - aki a mostani tisztsége előtt a Honvédelmi Minisztérium jogi igazgatási irodáján tevékenykedett - nem cáfolta az értesülést. Péter-Bartha Gábora Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy készített-e jelentéseket, és ez összeegyeztethető-e a jelenlegi munkájával, annyit felelt: "Természetesen, tessék nekem mondani olyan jogszabályt, amely ezzel kapcsolatosan bármilyen tilalmat írna elő."

A tiszt nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy készített-e vagy kapott-e jelentéseket egyházi személyekről. Mint fogalmazott: "Ez olyan szakmai kérdés, amely államtitkot képez."

A napilap emlékeztet arra, hogy a nemzetbiztonsági kabinet vezetője a kormány mostani ügyrendje szerint a mindenkori honvédelmi miniszter, azaz jelenleg Juhász Ferenc, tagja pedig mások mellett a belügyminiszter, illetve a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár.

Juhász: "Ha majd törvény tiltja"

A Magyar Nemzet felhívja arra is a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági kabinet olyan minősített adatokkal dolgozik, amely alapján a titkárnak át kellett esnie C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon, ekkor pedig közölnie kellett III/III-as múltját Péter-Bartha Gábornak.

A C-típusú átvilágítás kötelező jellegét Juhász egyébként tagadt, és a sajtótájékoztatóján a kérdőív bemutatásával cáfolta is.

"Amennyiben ezt majd törvény írja majd elő, lehet következménye a titkár ügynökmúltjának, addig azonban nem látom okát, hogy lépéseket kezdeményezzek" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Juhász, aki egyébként a Magyar Honvédség tavaly májusi központi ünnepségén keiemelkedő tevékenysége elismeréséül a szolgálati érdemjel arany fokozatát nyújtotta át Péter-Bartha Gábornak.

A kormány nem vitatja Juhász Ferenc honvédelmi miniszter álláspontját, amely szerint az állambiztonsági szervekhez való korábbi kötődés önmagában nem zárja ki közfeladatok ellátását - mondta hétfői sajtótájékoztatóján László Boglár kormányszóvivő Budapesten.

Kinek büdös a kommunistája

Juhász sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a Fidesz politikájához hozzátartozik, hogy "az én kommunistám jó kommunista, a másiké az büdös. Az én volt nemzetbiztonsági szolgálatos emberem az jó, a másiké az nagy valószínűséggel nem jó. Az én fütyülős hölgyem az nagyon jó, az összes többi pedig nyugodjon és maradjon a helyén".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.