Judit
3 °C
6 °C

Gyurcsány: Nem látogatni, tárgyalni mentem Rómába

2004.12.20. 12:52
Az ellenzék szerint példátlan és a hívő emberek megalázását jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc a pápánál tett látogatását követően nyilvánosságra hozta, miről beszélt a Szentatyával. A miniszterelnök szerint csak azt mondta el, milyen bajokat lát. Idei utolsó ülését tartja a parlament.
"Nem szerencsés, ha az egyházak közéleti szerepvállalással kapcsolatban sokakban ott van az aggodalom, ha az egyházak, vagy képviselőik a megváltóhoz elvezető út keresése helyett a nagyon is földi politika hatalmi dolgaiban próbálják híveiket eligazítani" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt hétfőn a parlamentben. Előzőleg az ellenzék éles szavakkal bírálta a kormányfő hétvégi, vatikáni tárgyalásain történteket.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint példátlan, hogy a miniszterelnök a pápával folytatott megbeszélését követően azonnal a nyilvánosságra hozta, mit mondott neki. Ez elfogadhatatlan és minden jóérzésű baloldali is sértve érezheti magát. Németh Zsolt fideszes képviselő szerint Gyurcsány Ferenc példátlan módon megalázta a hívő embereket.

Gyurcsány a vádakra reagálva közölte, sem a szentatyának, sem másnak a Vatikáni tárgyalásaim során nem mondtam mást, minthogy keresztény egyház politikai szerepvállalása "kételyeket vet fel, aggodalmat okoz, nem szerencsés". "Most is így gondolom"- tette hozzá, megjegyezve: nem látogatni ment Rómába, hanem tárgyalni. A miniszterelnök szerint az ellenzék azt hiszi, hogy a szentszéki látogatás az alázatos megfelelést jelenti. "Nem ezt gondolom" - mondta, hozzátéve: "az a dolgom, hogy tisztességgel, csendben, halk szavakkal elmondjam, milyen bajokat látok. Ezt tettem."

Gyurcsány az ellenzék felé fordulva elmondta, nincs felhatalmazása elmondani, hogy a Szentatya miként reagált, de "nem közelítette meg az az indulatos hangnemet, amit Önök okoztak". Szavai szerint a figyelem, a nyugodt hang, a közös elemzés, elmélkedés hangján beszélgettek.

Felszólalásában kifejtette, határozott rosszérzéssel tölti el, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az elmúlt több mint két évben egyszer sem szólalt fel a parlamentben, több mint két tucatszor viszont a keresztény templomokban adott hangot politikai megnyilatkozásainak. Gyurcsány kijelentette, hogy a polgári demokrácia valóságos fenyegetettségét, a két világháború közötti Magyarország visszatérésének valódi veszélyét látja ebben.

A kormányfő közölte, nincsen rendjén, ha az egyházi iskolák tizenéves nebulókat visznek utcai tüntetésekre és ha az egyházakat nem érintő ügyben a szószékről agitálnak.

Az azonnali kérdések során a fideszes Semjén Zsolt is szóba hozta a kormányfő vatikáni látogatását. "Hogy jön ön ahhoz, hogy a szentatyánál mószerolja a magyar katolikus egyházat?" - tette fel a kérdést. Az ellenzéki politikus szerint nem tartozik a kormányra vagy a kormányfőre, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar milyen ügyekben milyen álláspontra helyezkedik. Semjén felvetette, hogy a pápához nem tárgyalni szoktak járni, hanem audenciára.

Gyurcsány Ferenc válaszában úgy fogalmazott: "Nem zarándoklatra menten őszentségéhez." Megjegyezte, nem gondolja, hogy nem fejtheti ki a véleményét a pápának. A miniszterelnök úgy vélte, ha az egyház állást foglal közéleti kérdésekben, akkor a kormány fejének megvan a joga ahhoz, hogy erről véleményt mondjon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.