Zsidó, katolikus, protestáns együtt tüntetett a büdzsé miatt

2004.12.14. 17:19
Háromezer szülő, tanár, diák demonstrált kedden délután az Oktatási Minisztérium tervei ellen, mert szerintük jövőre kevesebb pénzt kapnak az egyházi fenntartású intzmények, mint az önkormányzatiak. A gyerekeket senki sem kényszerítette, hogy megjelenjenek, cáfolta a műsorvezető az oktatási tárca vádjait.

"Azért gyűltünk össze, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hitük szerint élők, az egyházi iskolákba járók valamennyi állampolgárral egyenrangúak" - kiáltotta bele a hideg keddi délutánba a műsorvezető az Oktatási Minisztérium előtti demonstráción, amelyet a Budai Margitosok Baráti Köre szervezett.

Négy felekezet támogatta

#alt#
Fiatalok a tüntetésen
A tüntetésen háromezer diák, szülő, tanár vett részt, és mind a négy nagy felekezet (evangélikus, izraelita, katolikus, református) támogatta. Szerintük a jövő évi büdzséből kevesebb pénzt kapnak, mint az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények. Az Oktatási Minisztérium szerint viszont éppen ellenkezőleg, több pénzük lesz az egyházi iskoláknak, mint az önkormányzatiaknak. Ezzel kapcsolatban a műsorvezető azt mondta, hogy a tárca összeadta az almát a körtével, így jöhetett ki a végeredmény. "A tanulás alapvető személyiségi jog, ennek finanszírozása nem ajándék" - mondta.

A műsorvezető a demonstráció legelején cáfolta, hogy kényszerítették volna az egyházi iskolába járó diákokat a rendezvényen való megjelenésre. Az Index körkérdésére számos 12-16 év közötti fiatal azt mondta, hogy - noha felhívták a figyelmüket a rendezvényre -, végül maguktól érkeztek. Igaz, volt, aki a hideg miatt inkább az elmaradt matekdolgozatot írta volna.

Az iskola oktatási-nevelési és nem politikai intézmény, mondta Arató Gergely, aki szerint az OM mérlegeli, hogy az állampolgári jogok biztosához fordul: értelmezze, hogy ez a fajta eljárás sérti-e az egyházi iskolába járó diákok, szüleik és pedagógusainak jogait.

A szervezők a demonstráció méltóságának megőrzésére szólítottak fel, hangsúlyozva, hogy a rendezvény nem politikai esemény. Ennek ellenére a népszavazás előtti kampányból jól ismert, sárgás színű, Gyurcsány-kormány ellenes, ellenzéki szórólapokat osztogatták és a rendezvényen megjelent Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere is.

"A közoktatási törvény határozottan tilt minden olyan kezdeményezést, amely a gyerekeket politikai célokra használja fel, amelyből kiderülhet a szülők és a tanulók politikai szimpátiája. A mai tüntetés szervezése nyilvánvalóan ilyen" - áll Gusztos Péter és Horn Gábor SZDSZ-es politikusok közleményében. "A szülőknek küldött levélben és a tanulók ellenőrző füzetének segítségével szervezett tüntetés, amelyre csoportosan vezénylik ki a gyerekeket, súlyosan sérti a szülőknek és a diákoknak azt a jogát, hogy ne kelljen félniük és hátrányokat elszenvedniük politikai meggyőződésük miatt" - szögezik le a közlemény aláírói. Az SZDSZ emiatt kezdeményezi, az Országgyűlés emberi jogi és oktatási bizottságának együttes összehívását.

Átlagot kapnak
Az Oktatási Minisztérium szerint okafogyottá vált a demonstráció egyik motivációja, mert az egyházi intézményekben dolgozók is megkapták ugyanazokat a jogokat, mint az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottak. Arató Gergely, politikai államtitkár az Indexnek elmondta, hogy az alapnormatíva az óvodákban 199 ezer forint, az általános iskola első négy osztályában 204, a második négy osztályában 214 ezer forint. Középiskolások támogatása évente 262 ezer forint. Ezt és az efölött adott önkormányzati extranormatíva átlagát megkapják az egyházi iskolák.


  • Hírek
  • Bankszámla