Ágnes
-13 °C
0 °C

Nincs döntés a Vér és Becsület feloszlatásáról

2003.03.26. 16:10
Megkezdődött a tárgyalás a Fővárosi Bíróságon a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság nyilvánítsa megszűntnek, vagy ha erre nem lát módot, oszlassa fel az egyesületet. Az ügyészség szerint a szervezet újfasiszta eszméket terjeszt, miközben az alapító okiratában vállalt céloknak nem tesz eleget. A bíróság azonban úgy döntött, hogy először az egyesület összes tagját meghallgatja, és csak azután hoz döntést az ügyben - jelentette a HavariaPress.
A sződligeti neonáci találkozót szervező Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte. A 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben.

Az ügyészség úgy vélte, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület egy időben a tíz ős törvényi minimumnál alacsonyabb taglétszámmal rendelkezett. Emiatt azt kérték a bíróságtól, hogy az mondja ki az egyesület megszűnését.

Ismeretterjesztő rendezvényeket tartanak

Fotó: HavariaPress
Hozzátették, hogy amennyiben a bíróság erre nem lát lehetőséget, az ügyészség az egyesület feloszlatását kéri. Szerintük ugyanis a szervezet, miközben tudományos és ismeretterjesztő egyesületnek mondja magát, semmiféle ilyen jellegű tevékenységgel nem foglalkozik.

A tagok állítása szerint azonban az egyesület rendelkezik egy bérleménnyel, ahol rendszeresen tartanak ismeretterjesztő rendezvényeket. Ezt az állítást a Nemzetbiztonsági Hivatal is megerősítette. Az ügy tárgyalása várhatóan október 1-jén folytatódik.

Vállaltan újfasiszta eszményeket követnek

A kereset előzménye az volt, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére a főügyészség vizsgálatot rendelt el. Ennek során megállapították, hogy a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. Az ügyészségi vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kinyilvánított kulturális céloktól eltérően, az egyesület tagjai vállaltan újfasiszta eszményeket követnek, amelyek ellentmondanak a Magyarország által is aláírt 1947-es párizsi békeszerződésben foglaltaknak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.