Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

'Mocskos zsidók!' kontra 'Neonácik haza!'

2003.02.15. 14:58
Egy időben tartott demonstrációt a Kossuth téren a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A BRFK legalább két tucat autóval és több mint száz rendőrrel biztosította a helyszínt. Az ellentüntetők körülbelül ötször annyian voltak, mint a Vér és Becsület szimpatizánsai. A feszült légkörű, füttykoncerttel és szidalmazásokkal kísért demonstráción nem történt rendbontás.
A Vér és Becsület a szovjet csapatok gyűrűjéből 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákról emlékezett meg a Kossuth téren. Ezzel egy időben a Mazsihisz a fasizmus áldozatainak emlékére rendezett ellendemonstrációt, egyúttal tiltakoztak a fasiszta eszmék újraéledése, illetve a neonáci csoportok megjelenése és tüntetése ellen.

A Néprajzi Múzeum előtt, egy kordonnal elkerített széles területen már 11 órakor több, mint 100-an gyülekeztek a neonácinak tartott Vér és Becsület tagjai.

A várban akartak emlékezni
Az egyesület korábban a budai Várban tervezte megtartani rendezvényét, amelyen a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra kívánt emlékezni, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé.

"Hazánkért mindhalálig"

A szervezet tagjai fekete ruhában, sokan kopaszra borotvált fejjel, Árpád-sávos zászlókkal és egy koszorúval vonultak a térre. A koszorú szalagján a következő felirat látható: "Hazánkért mindhalálig. Nem felejtünk! Vér és becsület." A megemlékezés 12 órakor beszédekkel kezdődött el, melyen a felszólalók a II. világháború budapesti ostromára emlékeztek. A demonstrálók a pódium előtt felállítottak egy fakeresztet, amire egy II. világháborús német rohamsisakot helyeztek.

A Kossuth tér másik oldalán, a Mazsihisz antifasiszta tüntetésén 11 órára legalább ezren gyűltek össze. A néma, békésnek szánt rendezvényükön a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálását is sürgették.

Decibelre menő szópárbaj

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A Kossuth téren 12 órakor hangos üvöltözés kezdődött. A neonáci szervezet megemlékezésének kezdetekor az ellentüntetők egy csoportja hangos "Nácik haza!" skandálásába kezdett. A másik oldalon erre "Mocskos zsidók, senkik vagytok!" volt a válasz. A Vér és Becsület szónoka felszólította szimpatizánsait, hogy ne vegyék figyelembe a túloldalon álló "provokáló csőcselék" kiabálásait. Hangosan pedig azt kiáltotta a mikrofonba, hogy "Nem vagyunk nácik, hanem nemzetiszocialisták!". Eközben az ellentüntetők a kordon mögött felváltva skandálták: Árulók! Gyilkosok fiai! Hitler katonák! Neonácik haza!.

Szeparáltan hagyták el a teret

A FiB nem tüntetett
A Fiatal Baloldal (FIB) budapesti szervezete nem tartotta meg a Kossuth téren szombat reggelre tervezett demonstrációját: péntek este faxon jelezték a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), hogy technikai okok miatt nem tartják meg rendezvényüket, amelyen a szélsőséges szervezetek egyre gyakoribb utcai megjelenése ellen tiltakoztak volna.
Az alelnök a technikai okokról elmondta: vidéki szervezeteik jelezték, az utazás megoldatlansága miatt nem tudnak részt venni a rendezvényen. Budapesti tagjaik közül sokan pedig az MSZP európai uniós kampánynyitó rendezvényén vettek részt.
A megemlékezés végére a helyzet még feszültebbé vált: a téren több mint 100 rendőr, számtalan rendőrautó és rabomobil volt. A parlament épületét kordonokkal védték. A teret az autósok előtt lezárták, csak a villamos közlekedett. Nem sokkal 13 óra előtt a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője megköszönte híveinek, hogy kulturáltan viselkedtek és hogy nem válaszoltak agresszív módon a provokációra, majd arra kérte szimpatizánsait, hogy a rendőrséggel korábban megbeszélt útvonalon hagyják el a teret. A Vér és Becsület tagja a megemlékezés után a kordonhoz mentek és hangosan ordítozva válaszoltak az ellentüntetők bekiabálásaira.

A két tábor tagjai 13 óra után kezdték elhagyni a helyszínt, a kordonok miatt csak a tér két ellentétes irányában távozhattak.

Antifasiszta gyűlés a Kossuth téren
Vér és Becsület Kulturális Egyesület szombati megmozdulása és létezése ellen tiltakoztak a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal és a Modern Magyarország elnevezésű civil szervezettel közösen vasárnap délelőtt a Parlament előtt.

Hardy Mihály, a Modern Magyarország mozgalom vezetőjeként a demonstráción úgy fogalmazott: "a nyilas-náci eszmék nem férnek rá Magyarország politikai térképére", és a szombatihoz hasonló felvonulások súlyos kárt okoznak Magyarországnak.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint fontos, hogy a demokrácia megőrizze saját értékeit: a gyülekezés- és szólásszabadságot, az emberi és alkotmányos jogok tiszteletben tartását; ugyanakkor meg kell őriznie az európai humanizmus és szeretet ősibb értékeit is. Hangsúlyozta: a köztársaság alapértékeinek jegyében fel kell állni és nemet kell mondani az "ordas eszmék" újraéledésére.

A demonstráción a szervezők "Nem kell több vér, csak becsület", "Mi nem fenyegetünk, mi a szélsőjobb ellen tiltakozunk" és "Akik nem tanulnak a történelemből, büntetésül újraélik a múltat" feliratú papírlapokat osztottak szét a mintegy száz résztvevő között, akik a rendezvény végén egyperces néma csenddel emlékeztek a fasiszta diktatúra áldozataira.  • Vennék
  • Hírek