Ezrek Budapest utcáin

2003.02.15. 18:50
A hideg ellenére ezrek vonultak utcára szombat délelőtt, hogy a város több pontján egy időben meghirdetett demonstrációkon részt vegyenek. A Kossuth téren a Vér és Becsület és a Mazsihisz, a Műegyetem előtt pedig az iraki háború ellen tüntető Békelánc demonstráció résztvevői gyülekeztek. A Civilek a Békéért békemenetét pedig "lenyúlták" a kormányellenes tüntetők.
Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A Néprajzi Múzeum előtt, egy kordonnal elkerített széles területen 11 órakor körülbelül 100-an gyülekeztek a neonácinak tartott Vér és Becsület demonstrációján. Az egyesület a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra kívánt emlékezni. A Kossuth tér másik oldalán, a Mazsihisz antifasiszta tüntetésén 11 órára legalább ezren gyűltek össze. A néma, békésnek szánt rendezvényükön a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálását sürgették.

Neonácik kontra antifasiszták

A Vér és Becsület egyesület tagjai Árpád-sávos zászlókkal és koszorúkkal vonult a térre. A megemlékezés 12 órakor beszédekkel kezdődött el, amelyet a Kossuth tér másik oldaláról hangos üvöltözéssel fogadtak. Az antifasiszták "Nácik haza!Árulók. Gyilkosok fiai. Hitler katonák." skandálásába kezdtek, a másik oldalon erre "Mocskos zsidók" és "Nem vagyunk nácik, hanem nemzeti szocialisták!" volt a válasz.

A téren az attrocitástól tartva számtalan rendőr és rabomobil volt jelen. Nem sokkal 13 óra előtt a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője megköszönte híveinek, hogy kulturáltan viselkedtek, majd arra kérte szimpatizánsait, hogy a rendőrséggel korábban megbeszélt útvonalon hagyják el a helyszínt. A két tábor tagjai ezt követően a kordonok miatt csak a tér két ellentétes irányában távozhattak.

Tudósításunk a Vér és Becsület vs Mazsihisz tüntetésről.

Galériánk a Vér és Becsület vs Mazsihisz tüntetésről


Békét és meleget akartak a háborúellenes tüntetők

Kattintson a nagyításhoz!
Demonstrációk Budapesten 2003.02.15-én
Kattintson a képre a nagyításhot!
A Műszaki Egyetem épülete előtt az iraki háborút ellenző Békelánc demonstrációjára 11 órára körülbelül 5-600-an gyűltek össze. A menet fél tizenkettőkor indult el a Szabadság híd felé. A hídon a résztvevők megfogták egymás kezét, majd több száz papírhajót dobtak a Dunába. Délután egy óra körül a tömeg az Erzsébet téren már 2-3 ezres duzzadt. A szimpatizánsok a "Békét akarunk" jelszót skandálták, de van olyan is, aki azt üvöltözte, hogy "Meleget akarunk!, mivel a belvárosban körülbelül -5 fok volt.

A menetben iraki és magyar zászlók tűntek fel, egy-egy arabnyelvű felirat, valamint transzparensek olyan szövegekkel, hogy a "Pénz mozgatja a világot. Tedd a Földet emberibbé!". A háborút ellenző demonstrálók az Erzsébet téren beszédeket és az Anima Sound System koncertjét hallgathatták meg. A tüntetés rendzavarás nélkül zajlott, a rendőrség az eseményen körülbelül 100 fővel képviseltetette magát.

Tudósításunk a Békelánc tüntetéséről.

Galériánk a Békelánc tüntetéséről.

'Lenyúlták a béketüntetést'

Délután három órára több tízezer ember gyűlt össze a Liszt Ferenc téren a Civilek a Békéért mozgalom felhívására. A nagy tömeg miatt a rendőrség az eredeti tervekkel ellentétben az egész Andrássy utat a tüntetők rendelkezésére bocsátotta, így nemcsak a járdán és a szervizúton vonulhattak A rendezők már a Liszt Ferenc téren szembesültek azzal, hogy a tüntetést egy Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló, Medgyessy Péter vesztét követelő csoport, ahogy fogalmaztak, "durván lenyúlta".

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A Civilek a Békéért mozgalom egyik vezetője az Index tudósítójának elmondta: maguk is meglepődtek azon, hogy egyes csoportok kormányellenes tüntetésre használják a békedemonstrációt.

Olaj volt a tűzre, hogy a szervezők hangosbeszélőn szólították fel a hivatalos rendezőket, hogy távolítsanak el egy, az MSZP-t és az SZDSZ-t a háborúval azonosító halálfejes transzparenst. A táblát tartók összecsaptak a rendezőkkel, a két-három perces csetepaténak komolyabb sérültje nem volt.

A hírTV értesülései szerint a demonstráció után tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt őrizetbe vettek három tüntetőt.

Tudósításunk a "lenyúlt béketüntetésről".

Galériánk a "lenyúlt béketüntetésről".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás