Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Tízezrek tüntethetnek szombaton Budapesten

2003.02.14. 12:08
Öt szervezet jelentett be tüntetést február 15-ére Budapest különböző pontjaira. A legnagyobb rendőri készültségre a Kossuth téren kell számítani, ahol egy időben tart demonstrációt a betiltás szélén álló Vér és Becsület Kulturális Egyesület, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Fiatal Baloldal. Az iraki háborút ellenzők két felvonulás közül választhatnak.
Szombat délelőtt 10 és este 10 óra között négy különböző tüntetés lesz Budapesten, amelyekre a szervezők összesen százezernél is több embert várnak.

Békelánc: pártok kíméljenek

Kattintson a nagyításhoz!
Demonstrációk Budapesten 2003.02.15-én
Kattintson a képre a nagyításhot!
A Békelánc Országos Demonstráció résztvevői a Műegyetem rakparton találkoznak szombat délelőtt 11 órakor, ahonnan a Szabadság hídon, az Astoria érintésével az Erzsébet térre vonulnak. A támogató szervezetek - Humanista Mozgalom, Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, Zöld Fiatalok, baloldali Alternatíva Egyesülés, Magyarországi Iraki Ellenzék, Rügyecskék, Greenpeace Magyarország, Föld Gyermekei - célja, hogy "az Irakkal kapcsolatos krízishelyzetről a mindennapi politikai és civil megközelítésétől eltérő nézőpontot és tapasztalatot adjon". Az Indexhez eljuttatott közleményükben így fogalmaznak: "Kormányoldalról az ügy kiforgatása, a magyar társadalom nem kellő mértékű tájékoztatása, ellenzéki oldalról pedig e nemes kezdeményezés pártpolitikai célra való felhasználása folyik."

A szervezők szerint a parlamenti pártok nem foglalnak egyértelműen állást a kialakult háborús konfliktust érintő kérdésekben, s mind a kormány, mind az ellenzék saját politikai céljaira használja fel a média által felkapott témát. A rendőrségtől kapott információk szerint a békeláncra 11-től 16 óráig kaptak engedélyt a szervezők, akik több tízezer résztvevőre számítanak. A háborúellenes akción fellép az Anima Sound System, Dj Christian aka Gaulamin és Dj Lee N'Gum.

Civilek a békéért: pápa, Bródy, Koncz

Összegezve
A BRFK-tól kapott tájékoztatás szerint szombaton négy tüntetés lesz Budapesten:
10-17: a holokauszttagadás büntethetőségéért a Kossuth téren,
11-14.30: Becsület Nap a második világháborúban elesett magyar és német katonákért a Kossuth téren,
11-16: Békelánc a Műegyetemtől az Astoria érintésével az Erzsébet térig,
12-17: a szélsőségesek utcai demonstrációja ellen a Kossuth téren,
14-22: Civilek a Békéért a Liszt Ferenc tértől a Hősök teréig.
A Civilek a Békéért mozgalom ahhoz a február 15-i összeurópai békenaphoz csatlakozik, amelyről 2002. november elején Firenzében megrendezett Európai Szociális Fórum szociális mozgalmai és szervezetei döntöttek. Ennek nyomán ezen a napon Európa, Amerika és Ázsia több nagyvárosában lesznek békedemonstrációk.

A tüntetők a Liszt Ferenc téren találkoznak szombat délután fél háromkor, majd a menet három órakor indul a Hősök terére. A rendőrség, amely a tüntetést először betiltotta, arra adott engedélyt, hogy az Andrássy úti szervizúton vonuljanak a békéért demonstrálók. A Liszt Ferenc térről egy-egy küldöttség indul az USA nagykövetségéhez, illetve a parlamenthez, hogy petíciót adjon át.

A szervezők azt kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal dobot vagy trombitát, hogy zeneileg is tudják kísérni a mozgó színpadot, egy 12 tonnás IFA teherautót. A "civilek" este 10 óráig kaptak engedélyt a Hősök terére, ahol - egyebek mellett a pápa üzenete, Bródy János zenés műsora, Koncz Gábor szavalata, tizenkilenc lemezlovas és tizenhat együttes lesz hallható.

A Civilek a Békéért akcióban több tucat csoportosulás vesz részt, egyebek mellett az ATTAC Magyarország, az Alba Kör Erőszakmentes Békemozgalom, a Jobb Kor Polgári Kör Dunakeszi, a Vasutas Szakszervezet vagy az Árpád Gimnázium 10/b osztálya. A szervezők között nem szerepelnek ugyan, de Schuster Lóránt vezetésével "bejelentkezett" a MIÉP Csurka Istvánnal szembenálló szárnya is.

Vér és Becsület: Becsület Nap

A rendőrségtől kapott információk szerint a Vér és Becsület szombat délelőtt 11 órától délután fél háromig kapott engedélyt Kossuth téri demonstrációja megtartására. Az egyesület korábban a budai Várban tervezte megtartani rendezvényét, amelyen a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra kívánt emlékezni, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé.

A Vér és Becsület Becsület Napi megemlékezésén minden évben a szovjet hadsereg által meggyilkolt német és magyar katonákra emlékeznek. Domokos Endre János, a szervezet ügyvivője, az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy 200-600 résztvevőre számítanak, de - mint fogalmazott - a "sajtóreklámoknak köszönhetően" idén ennél sokkal többen is lehetnek. Mint ismeretes, a Fővárosi Főügyészség a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének törlését indítványozta, ezért keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra.

Mazsihisz: ellendemonstráció

A holnapi nap során a legnagyobb készültség vélhetően a Kossuth téren lesz - habár ezt a rendőrség nem erősítette meg - , mivel itt ellentüntetés is lesz. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 10-től 17 óráig foglalta le a Kossuth tér egy részét. Néma, békésnek szánt rendezvényükön a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvény ratifikálását sürgetik.

Fiatal Baloldal: a szélsőségek ellen

A Fiatal Baloldal Budapesti Szervezete szintén néma demonstrációt tart szombaton a Kossuth téren. Kollárik Krisztián, a budapesti szervezet alelnökének közlése szerint minden törvény adta lehetőséget felhasználnak arra, hogy felemeljék hangjukat a szélsőséges szervezetek egyre gyakoribb utcai megjelenése ellen. Hozzátette: a Vér és Becsület Kulturális Egyesület magatartása kapcsán döntöttek a demonstráció megtartása mellett. A BRFK-hoz beadott területfoglalási kérelemben 3 ezer főben jelölték meg a résztvevők számát. Helyfoglalást 12-től 17 óráig kértek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás