Zalán
6 °C
19 °C

Zéró toleranciát javasolnak a tüdőgyógyászok

2006.06.09. 10:35
Nyilvános helyeken a dohányzás teljes betiltását javasolják a tüdőgyógyászok, ezzel csökkentenék a dohányzók arányát. A tüdőrák okozta halálozásokban Magyarország még mindig világelső.

Nyilvános helyeken a nulla tolerancia elvének alkalmazását, azaz a dohányzás teljes betiltását javasolják a törvényhozóknak a tüdőgyógyász orvosok, jelentette ki Herjavecz Irén, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke pénteken Szegeden. Az európai átlagban a népesség korábbi 32 százalékáról 27 százalékra csökkent a dohányzók aránya 2005-re, ami elsősorban azoknak az országoknak köszönhető, ahol a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a dohányzással kapcsolatban, mondta az elnök a társaság ezerfős kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.

Magyarországon nincsenek pontos adatok, de ennek ellenére a jelenleg dohányzók aránya 35 százalékra tehető. A felnőtt lakosság 40-42 százaléka pedig élete során már hosszabb-rövidebb ideig dohányzott, egészítette ki a becslést a szakember. A magyar dohányosok között egyre több a fiatal és a nő, ez a betegségek megjelenésében is mutatkozik. Míg a dohányzás okozta, népegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű egyik megbetegedés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség korábban elsősorban a negyven év feletti férfiaknál jelentkezett, mára egyre több a fiatal és a női beteg, hangsúlyozta Herjavecz Irén.

A dohányzással szoros kapcsolatot mutató másik betegség, a tüdőrák okozta halálozás tekintetében Magyarország még mindig világelső, mutatott rá Somfay Attila, a szakmai társaság főtitkára. A korszerű ellátásnak és kezelésnek köszönhetően a tüdőrákos betegek életminősége viszont sokat javulhat, ami elsősorban a korai felismerésnek köszönhető, közölte a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője, aki elsősorban a negyven év feletti dohányosoknak tanácsolja, hogy jelentkezzenek szűrésen.

Riasztócímkével az alkohol ellen is

A cigarettásdobozok mintájára a szeszes italok palackjain is jól látható feliratokat kellene elhelyezni, amelyek az alkoholfogyasztás káros hatásaira figyelmeztetnék például az autósokat vagy a terhes nőket - javasolja a londoni Alkoholtudományok Kutatóintézete. Az intézet az Európai Bizottság megbízásából tett javaslatot az alkoholfogyasztás visszaszorítására. A palackokra kerülő figyelmeztetések mellett kezdeményezik azt is, hogy uniós szinten 0,5 gramm/literben maximálják az autóvezetők engedélyezett véralkoholszintjét. Mindezek alapján Brüsszel még az idén akciótervet akar kiadni az alkohol elleni küzdelemről.

A nemzetközi intézkedésekkel párhuzamosan Magyarországon is készülődik az alkoholellenes kampány menetrendje, illetve azoknak az intézkedéseknek az előkészítése, amelyek visszafoghatják a szeszes italok fogyasztását.

A szeszes italok fogyasztása az egészségkárosodások és korai halálozások 7,4 százalékáért felelős. A nyugati társadalmakban - így Magyarországon is - a különböző májkárosodások legfőbb oka az alkohol. Nálunk az idült alkoholisták száma mintegy félmillió, többségük jellemzően rossz minőségű és bizonytalan eredetű szeszes italokat fogyaszt. (Népszabadság)

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!