Piroska
-2 °C
5 °C

Az autóban is betiltanák a dohányzást Ausztráliában

2006.02.28. 11:36
Ausztráliában sem a kocsmákban, sem a szórakozóhelyeken, de még a strandokon sem lehet rágyújtani, egy új törvényjavaslat szerint a dohányosok a jövőben már saját autójukban is korlátozva lennének.

Ausztrália Új-Dél-Wales államában talán hamarosan már saját autójukban sem gyújthatnak rá a dohányosok, legalábbis ezt javasolja Fred Nile, a kereszténydemokrata párt képviselője, írja a BBC. Ausztráliában a legtöbb közterületen így sem a kocsmákban, sem a szórakozóhelyeken, de még a strandokon sem lehet rágyújtani, a saját gépjárműben azonban idáig ez nem volt tilos. Új-Dél-Wales állam parlamentje szerdán vitatja meg azt a törvényjavaslatot, amely szerint az utasokra való tekintettel (akik passzív dohányosokká válnak) a személygépkocsikban sem szabadna rágyújtani.

Fred Nile javaslatát támogatja a helyi kormányzat is, de először az illetékes parlamenti bizottság vitatja majd meg. Az állam egészségügyi minisztere, John Hatzistergos elismerte, hogy a gyermekek sokkal inkább ki vannak téve a passzív dohányzás veszélyeinek, mert a szervezetük még fejlődik, és mert gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek. Hangsúlyozta azonban, hogy a kormány már eddig is igyekezett tájékoztatni a szülőket erről. A kezdeményezés ugyan sikeres volt, a dohányzás megtiltásához azonban további tájékozódás lenne szükséges a törvényhozók részéről - vélekedett a miniszter.

John Hatzistergos arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államokban és Németországban ugyancsak többen indítványozták már a dohányzás betiltását az autókban, a javaslatokat azonban rendre elvetették a törvényhozó testületek azzal, hogy indokolatlan beavatkozást jelentene a dohányosok magánéletébe. A tiltás ellenzői ezenkívül arra is hivatkoznak, hogy ha a dohányosok nem gyújthatnak rá az autóban, az kedvezőtlen hatással lehet a közlekedésbiztonságra is.