Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Hat magyart keresnek New Orleansban

2005.09.02. 11:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy magyarról semmi hír, nyolcan biztosan túlélték a Katrina hurrikánt, de közülük csak három van biztonságban.

Összesen kilenc magyar állampolgár vészelte át közvetlen közelről a Katrina hurrikánt a magyar külügyminisztérium jelenlegi ismeretei szerint.

Polgárháborús hangulat New Orleansben >>

Egy emberről semmit sem lehet tudni, a hurrikán megérkezése óta nincs róla hír. Ő ideiglenesen vállalt munkát és tartózkodott a városban.

Hárman jól vannak, öten pedig túlélték a hurrikánt, de nem tudni, hogy elhagyták-e már New Orleanst, közölte az Indexszel Szabó Ferenc.

A tárca helyettes szóvivője elmondta, összesen 12 bejelentés érkezett a magyar és amerikai diplomáciai képviseletekhez, ebből hat esetben magyar állampolgárokról volt szó.

Három magyarról lehet biztosan tudni, hogy már biztonságban vannak, ugyanis jelentkeztek a hozzátartozóknál, közölte Szabó Ferenc.

Süket telefonok

Másik három hölgy a hurrikán pusztítása után jelentkezett, hogy ki kell őket menteni, róluk annyit tudni, hogy felvették őket a városban, de azóta nincs hír róluk.

Két egyetemista a New Orleans-i egyetem egyik épületében vészelte át a vihart, ők később jelentkeztek, hogy jól vannak, de arról nincs hír, hogy sikerült-e elhagyniuk a várost.

A városban nem működnek a telefonvonalak, sem a mobilkészülékek. Ha mégis, akkor a hálózat van túlterhelve, ezért nehéz kapcsolatba lépni a kint rekedtekkel.

Simonyi András nagykövet korábban arról beszélt, hogy száz magyar is a városban rekedhetett. Szabó ezzel kapcsolatban elmondta, félreértés történt, magyar származású, kivándorolt, amerikai állampolgárságúakról van szó. Az ő sorsukért az amerikai hatóságok felelnek.

Magyar segítség a New Orleans-i károsultaknak

Ötezer dollárt utal át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet amerikai protestáns partnerszervezetének, a Katrina hurrikán pusztítása miatt szenvedő New Orleans-i lakosok megsegítésére. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt évek során számos alkalommal dolgozott együtt amerikai társszervezetével hazai és külföldi humanitárius katasztrófák során. A magyar segélyszervezet helyszíni mentésben jelenleg is részt vevő partnerének segélyprogramján keresztül kíván segítséget nyújtani és kifejezni szolidaritását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!