Vegyi üzem robbant New Orleansban

2005.09.03. 09:42
Irakban szolgált nemzeti gárdistákat vetnek be New Orleansban és környékén, hogy véget vessenek a mentést ellehetetlenítő erőszaknak, amely egyes hírek szerint száz ember életét követelte. A városban rekedt több tízezer embert nem tudják hová evakuálni, a kánikulában ivóvíz híján haldokolnak az emberek, az utcákon oszlásnak indult holttestek fekszenek. Elfogadhatatlanok a mentés első napjainak eredményei - ismerte el George W. Bush amerikai elnök. Tizennyolc magyarról semmilyen információja nincs a nagykövetségnek.

Zéró toleranciát hirdetett meg George Bush amerikai elnök a New Orleansban garázdálkodó bandák ellen. A Mexikói-öböl partján fekvő városban a Katrina hurrikán pusztítása után elszabadult a pokol, miután ismeretlenek kezdtek lövöldözni a mentést végző csapatokra.

A Szövetségi Mentésirányítási Ügynökség (FEMA) a lövöldözések hírére közleményben hangsúlyozta, hogy nem függesztették fel a mentési munkálatokat, csak bizonyos, a fegyveres bandák ellenőrzése alá került körzetekben. Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco is halálos fenyegetést tett közzé, amikor arról beszélt, M-16-os gépfegyverekkel felszerelt arkansasi nemzeti gárdisták érkeztek a városba, akiknek van háborús tapasztalatuk. "Ezek a csapatok tudják, hogyan kell bánni a fegyverrel, és gyilkolni velük, és remélem, nem haboznak majd" - fogalmazott a kormányzó asszony.


Klikk a képre!

Nem haboznak

A kormányzat fenyegetése megdöbbentően hangzik ugyan, de tény: csütörtökön több helyen is abba kellett hagyni az elárasztott városban és környékén a mentést, mert lőni kezdtek a mentőalakulatokra. A hírek szerint fiatalokból álló bandák fiatal lányokat erőszakoltak meg, a városi ingyenkórházra is tüzet nyitottak a CNN értesülése szerint, ezért a betegek evakuálását beszüntették.

Csak a város délkeleti részén legalább százan haltak meg az erőszakban, jelentette ki a Reutersnek Charlie Melancon helyi demokrata politikus, aki arról is beszámolt, a körzetben többeket a kiszáradás ölt meg. Ivóvíz híján, a nagy melegben nem tudtak eljutni a városközpontba.

Vegyi üzem robbant

Péntek hajnalban több hatalmas robbanás rázta meg az elárasztott New Orleans keleti részét. A CNN értesülései szerint vegyi anyagot szállító vasúti kocsik robbantak föl, de a vegyvédelmi alakulatok egyelőre nem tudják megközelíteni a helyszínt a víz miatt.A BBC értesülései szerint a robbanás egy vegyi üzemet is érintett. A brit hírcsatorna jelentése szerin savas, fekete füst borítja a környéket.

A várost környezetvédők szerint amúgy is környezeti katasztrófa fenyegeti. A Mississippi mentén New Orleans és Baton Rouge között száznegyven vegyi üzem sérült meg a Katrina hurrikánban. Szakértők szerint hosszú hónapokig eltarthat a környezeti károk semlegesítése. Bővebben>>

Felelősöket keresnek

Eközben egyre erősödnek a szövetségi kormány és az elnöki adminisztráció felelősségét firtató hangok. A CNN helyszíni tudósítói arról számoltak be, a fegyveres alakulatok ugyan kedden és szerdán megjelentek az árvíz sújtotta térségben, de a Vöröskereszt csak csütörtökön bukkant fel. A város polgármestere, Ray Nagin kétségbeesett hangon kért segítséget. Bővebben >>

Tizennyolc magyart keresnek
Simonyi András nagykövet szerint a keresett harmincból eddig tizenkét emberről kaptak információt, köztük Gergátz István tiszteletbeli konzulról, akit eltűntnek hittek, de megmenekült a "pokolból".Tizennyolc magyart keresnek New Orleansban >>
Az árvízben egy magyar híresség, az 1956-os Melbourne-i olimpia kardvívó bajnoka, Hámori Jenő is eltűnt. A hetvekét éves Hámori a New Orleans-i Tulane Egyetemen dolgozott biokémia professzorként. Hámori Bostonban élő lánya, Krisztina a vihar óta nem tudott kapcsolatba lépni édesapjával. A Magyar Olimpiai Bizottság értesítette a washingtoni magyar nagykövetséget. Bővebben>>

Elfogadhatatlanok a mentés első napjainak eredményei - ismerte el George W. Bush amerikai elnök pénteki sajtótájékoztatóján. Az elnököt és a kormányzatot számos kritika érte a mentés szervezetlensége és az általános felkészületlenség miatt. Bush elnök az alabamai Mobile-ban ígéretet tett arra, hogy a kormányzat helyre fogja állítani a nyugalmat és a rendet a katasztrófa sújtotta New Orleansban. Egyben közölte, hogy az amerikai kongresszus által elfogadott 10,5 milliárd dollár segély csak kicsiny részösszeg a segélyezési erőfeszítésekben.

George W. Bush miután pénteken felkereste az Egyesült Államok katasztrófa sújtotta déli területeit elutasította azt a felvetést, hogy az Egyesült Államok nem képes a kétfrontos harcra, nem tud egyszerre háborút viselni Irakban, és megbirkózni a természeti csapás következményeivel. Az elnök megígérte, hogy élelmet és gyógyszert juttatnak a szűkölködőknek és heteken belül helyreállítják a Mexikói-öböl partján lévő államokban az áramszolgáltatást, amelynek hiánya jelenleg milliókat sújt.

Vezető amerikai szenátorok "hatalmas kudarcnak" nevezték azt, ahogy a washingtoni kormányzat reagált a Katrina hurrikán pusztítására, és kétpárti vizsgálatot kezdeményeztek az okok feltárására. Választ követelünk arra a kérdésre, hogyan következhetett be ez a hatalmas fiaskó - szögezték le közös nyilatkozatukban a törvényhozók. Kötelességünk feltárni a felkészültség hiányosságait, és azt, hogy miért maradtak el a szörnyű vihar hatását mérséklő intézkedések. Egyre nyilvánvalóbb, hogy súlyos hiányosságok voltak a felkészülésben, és ezek kritikus időszakban hátráltatták a mentési munkálatokat - fogalmaztak a szenátorok.

Még 80 nap?
Akár nyolcvan napot is igénybe vezet a New Orleanst elárasztó víz leszivattyúzása - közölte pénteken az amerikai hadsereg műszaki alakulatainak egyik parancsnoka. Robert Crear dandártábornok Baton Rouge-i sajtóértekezletén azt mondta, hogy "valahol 36 és 80 nap között van az", ameddig a munka eltart. A déli metropolist elborító vízben nagyon sok mérgező vegyi anyag található a szakértők szerint, akik felhívták rá a figyelmet, hogy csak New Orleans és az állam fővárosa, Baton Rouge között 140 olajvegyipari üzem található. A New Orleanst és más településeket elborító víz sok nehézfémet, olajszármazékot, növényvédőszert, műtrágyát tartalmaz, amelyek erősen mérgező környezetet teremtenek. Ahhoz, hogy a katasztrófa sújtotta vidéket megtisztítsák a káros anyagoktól, a szakemberek szerint évtizedek kellenek.

Ígérgetnek

Jelentősen javulni fog azonban a helyzet az elkövetkező huszonnégy órában New Orleansben, miután újabb katonák ezrei érkeztek a városba - vélte az amerikai hadsereg egyik magas rangú illetékese. A következő napokban több ezer nemzeti gárdistát vezényelnek a helyszínre, és háromszáz katonai rendőrt is küld a Pentagon, írja a CNN. Magyar idő szerint este kilenc körül megérkezett az első katonai mentőegység a New Orleans-i konferenciaközpontba, ahol menekültek tízezrei zsúfolódtak össze. A nemzeti gárdisták főként vizet és élelmet szállítottak a rászorulóknak.

Miközben tart a pokollá változott New Orleans-i fedett stadion, a Superdome kiürítése, a mintegy 560 kilométerre lévő texasi nagyvárosban, Houstonban újabb befogadóhelyeket nyitottak a Katrina hurrikán pusztítása miatt menekülni kényszerülőknek. Az állam kormányzója közben felhívást intézett az állam közepes méretű városaihoz, hogy fogadjanak be ők is menekülteket, mert a három texasi metropolis, Dallas, Houston és San Antonio kezd megtelni. Az államban mintegy 75 ezer menekültre számítanak. A lassan országos méretűvé váló segélyakcióban 94 ezer otthonát elhagyni kényszerülő ember már fedélre lelt a vöröskereszt kilenc államban létrehozott, összesen 284 menedékhelyén.

A statáriális állapot miatt a civil szervezetek kivonják munkatársaikat a katasztrófa sújtotta területről - mondta el az Indexnek Lukács Csaba, a Magyar Nemzet a Magyar Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként a térségben tartózkodó újságírója. A kommunikációs hálózatok összeomlása miatt a segélyszervezetek még saját segélyhelyeiket sem tudják elérni. A mentést benzinhiány is nehezíti, a déli államokban szinte egyáltalán nem kapni benzint, ahol van, hatalmas sorok várnak a múlt hét óta megduplázódott árú üzemanyagra. Bővebben>>

Adakoznak a sztárok is
A Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére szánt, Egyesült Államok-szerte gyűjtött adományok értéke szombatra meghaladta 200 millió dollárt. A segélyek zömét (csaknem 197 millió dollár értékben) az amerikai vöröskereszt gyűjtötte, s bár összértékük egyelőre messze van a decemberi csendes-óceáni cunami áldozatainak gyűjtött 550 millió értékű, illetve a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni 1 milliárdos adománytól, a jelek arra utalnak, hogy az amerikai történelem legnagyobb segélyakciója van kibontakozóban. A vöröskereszt felhívására a múlt hét minden napján mintegy százezer, egyénektől és vállalatoktól származó felajánlás érkezett. Ryland Dodge szóvivő szerint ilyen tömeges reagálást a szervezet egyetlen segélyfelhívása se váltott még ki. A híres kanadai-francia énekesnő, Celin Dion 1 millió dollárt (200 millió forintot) ad a Karina hurrikán New Orleans-i áldozatainak megsegítésére.

Lassú kínhalál

New Orleans központjában még mindig több tízezer menekült tartózkodik. "Kérem, ne a Nemzeti Gárdát küldjék. Küldjenek valakit egy hangosbemondóval, aki szót tud érteni az itt rekedt emberekkel" - mondta telefonon a CNN-nek egy menekült a helyszínről érzékeltetve mekkora még mindig a fejetlenség.

Bár csütörtökön elrendelték evakuálásukat, nincs elég jármű, hogy időben elszállítsák őket. A városban nincs ivóvíz, az emberek nagy része három napja várakozik a városban, ahol a hurrikánt száraz kánikula követi. Tífusz és a kiszáradás veszélyezteti a három napja megfelelő élelem és folyadék nélkül tengődő menekülteket.

A városból buszokkal szállítják el az embereket, de egyre messzebb kell menniük, hogy helyet találjanak a menekülteknek, a houstoni és a texasi sportaréna csütörtökön megtelt. A CNN felvételei szerint a buszoknak, 450 kilométernyi út megtétele után tovább kellett indulniuk az elgyötört menekültekkel. A Katrina hurrikán megérkezése előtt egymillió hagyta el New Orleanst és környékét, és körülbelül százezren döntöttek úgy, hogy maradnak.

Több rendőr feladta

A Reuters értesülései szerint a New Orleans-i rendőrség sincs a helyzet magaslatán: több rendőr reményét vesztette, hogy a zűrzavaron felülkerekedjék, és felhagyott a szolgálattal. "Megértem őket, mindenüket elvesztették, és már nincs lelkierejük ahhoz, hogy saját és mások életét kockáztassák" - nyilatkozta H. L. Whitehorn állami rendőrfőkapitány, de nem tudta megmondani, hányan hagyták ott a rendőrséget. A városi rendőrség tagjai a tetőkről vadásznak a fegyveresekre.

A helikopteres mentést csütörtökön délelőtt kellett felfüggeszteni, miután a Superdome mellett a tömegből rálőttek egy gépre. A lövöldözésben egy nemzeti gárdistát találat ért, de nem sérült meg súlyosabban. A halottakat egyelőre nem tudták összeszámolni Louisiniában, de számukat ezres nagyságrendre teszi az állam kormányzója. Mississipiben 185 halottat számoltak eddig össze. Rengeteg holttest maradt a vízben, azoknak a holttestét pedig, akik már a szárazon haltak meg, kivonszolják az utcasarokra, mást egyelőre nem lehet tenni.

  • Hírek
  • Bankszámla