Teljes káosz New Orleansban

2005.09.01. 20:41
Fegyveres bandák kezdik átvenni a hatalmat a hat-nyolc méter magas vízzel elöntött New Orleansban. A lövöldözések miatt a helikopteres és a vízi mentéseket is leállították. A városban rekedtek tömegével halnak meg víz és élelem nélkül. Hét magyart keresnek.

Anarchiába torkollt a mentés New Orleansban. Az elárasztott városban rekedtek helikopteres és vizi evakuálását a fegyveres bandák lövöldözései miatt le kellett állítani, a hatóságok most elsősorban a rend helyreállításával vannak elfoglalva. A Szövetségi Mentésirányítási Ügynökség (FEMA) ugyanakkor közleményben hangsúlyozta, hogy nem függesztették fel a mentési munkálatokat, csak bizonyos, a fegyveres bandák ellenőrzése alá került körzetekben.


Klikk a képre!

Haldokolnak a városban rekedtek

A helikopteres mentést délelőtt kellett felfüggeszteni, miután a Superdome mellett a tömegből rálőttek egy gépre. A lövöldözésben egy nemzeti gárdistát találat ért, de nem sérült meg súlyosabban.

Emiatt egyre reménytelenebbé vállik a helyzet a városban, a CNN helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szó szerint a hatóságok szeme láttára halnak meg a negyedik napja víz és élelem nélkül élő emberek.

A CNN jelentése szerint a kongresszusi központ környékén gyülekezők teljesen reményvesztettek. A hatóságok alig adnak tájékoztatást, a menekülni akaróknak fogalma sincsen róla, honnan indulnak a buszok kifele a városból.

A BBC New Orleans-i tudósítója szintén reménytelen helyzetről számolt be. Mint mondta, őt egy férfi kereste meg, hogy segítsen kimenteni hatvan, egy öregek otthonában ragadt asszonyt. Az idősotthonban a hatvan nő mellett harminc ápoló ragadt. Vizük alig tizenkét órára elegendő volt a hurrikán előtt. Kedd óta két ápoltjuk meghalt, hárman haldokoltak. A férfi hiába kért segítséget a sarkon álló rendőrtől, még csak választ sem kapott, írja a BBC.

Tűzparancs

A fosztogatók fegyveres bandái több kerületben is átvették a hatalmat, erre válaszul a hatóságok tűzparancsot kaptak. A bandák eleni fellépést Bush elnök személyesen is támogatta. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor nagyon nehéz megkülönböztetni a kétségbeesetten élelem és ivóvíz után kutatókat a haszonszerzés érdekében fosztogatóktól.

Dél körül a hajós mentéseket is leállították a veszélyek miatt, jelentette a CNN. A Szövedségi Mentésirányítási Ügynökség (FEMA) vezetői szerint a megmentésre várók egyre erőszakosabban viselkednek. A CNN jelentése szerint most a városban rekedtek biztonságos kimentésére próbálnak terveket kidolgozni.

Akár száz magyar is a városban ragadhatott

A TV2 értesülései szerint két magyar biztosan a hat-nyolc méteres vízzel elárasztott városban rekedt. Egyikük, egy nyocvanéves férfi hosszú ideje kórházban volt. A kórházat a washingtoni magyar nagykövetség értesülései szerint evakuálták, az idős férfinak azonban egyelőre nincs nyoma. A TV2 értesülései szerint a másik magyar egy harmncas, nagycváradi születésű férfi, aki másfél méteres vízzel körbe vett házában rekedt.

A televízió értesülései szerint hét magyart keresnek még a városban. Simonyi András magyar nagykövet szerint akár száz magyar is a városban rekedhetett. A nagykövetség segítségét három, szállodában rekedt magyar nő kérte, őket már kimentették. Felkutatásuk szinte lehetetlen, mivel a hurrikán pusztítása és az árvíz miatt mindenféle kommunikáció megszakadt a várossal.

A város polgármestere szerint ezrek halhattak meg az áradásban. A városból a Nemzeti Gárda adatai szerint ötven-hatvanezer ember próbál kijutni - legtöbben a Katrina hurrikán előtt menedékké átalakított, az áradások miatt azonban teljesen használhatatlanná vált Superdome sportcsarnoknál várakoznak. Őket a helikopteres mentés leállítása után buszokkal próbálják Houstonba szállítani.

  • Hírek
  • Bankszámla