Csaknem száz embert ölt meg a Katrina hurrikán

2005.08.30. 16:16
A Katrina hurrikán hétfő estére már trópusi viharrá szelídülve haladt észak felé Mississippi állam felett. A louisianai illetékesek arra szólították fel a hurrikán elől elmenekült embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, mert még túl veszélyes lenne a hazatérés. Az eddigi adatok szerint akár 94 halálos áldozata is lehet a hurrikánnak.

Egész lakókörzetek kerültek víz alá az egyesült államokbeli Mississippi és Louisiana államban a Katrina hurrikán pusztítása nyomán. A BBC jelentése szerint csak Mississippi állam egyik partmenti megyéjében 80 meghaltak, de a hatóságok attól tartanak, hogy további halottak lehetnek az elöntött házakban, amelyeket a mentőcsapatok még nem tudtak elérni. A CNN összesen hatvannyolc halottról tud, közülük ötvennégyen vesztették életüket Mississippiben, a Harrison megyei Biloxiban és Gulfportban.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Mississippi állam Biloxi nevű kikötővárosában, egy lakóházban harmincan vesztették életüket, közölte Harrison megye katasztrófavédelmi központjának a szóvivője. Három embert kidőlő fák sújtottak halálra ugyancsak Mississippiben, ketten pedig Alabama államban, közlekedési balesetben haltak meg.

Trópusi viharrá szelídül

Mississippi államban Gulfport és Biloxi kikötővárosokat helyenként három méter magasan elöntötte a víz, a heves szelek hajókat sodortak neki a parti épületeknek. New Orleansban ugyanaz a körzet került víz alá, amely az 1965-ös, hatalmas pusztítást okozó Betsy hurrikán idején is vízben állt. A városrészből több mint kétszáz, elárasztott házaik tetején várakozó embert mentettek ki.

Az ítéletidő miatt több mint háromnegyed millió otthon maradt villany nélkül, és a hatóságok szerint hetekbe is beletelhet, mire mindenütt helyreállítják az áramszolgáltatást. A szövetségi kormány generátorokat, ivóvizet, jeget, elsősegély csomagokat juttat el a hurrikán által leginkább sújtott területekre. A Pentagon szakértőkkel segíti a mentési munkálatokat.

A Mexikói-öböl felett még ötös erősségű hurrikánként kavargó Katrina helyi idő szerint hétfő estére már trópusi viharrá szelídülve haladt észak felé Mississippi állam felett. A Mexikói-öböl olajkútjaiban a hírek szerint csak minimális kár esett, bár a károk felmérése még nem fejeződött be. Két úszó olajtorony elszabadult.

Ítéletidő hordaléka

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A louisianai illetékesek arra szólították fel a hurrikán elől elmenekült embereket, hogy maradjanak ott, ahol vannak, mert még túl veszélyes lenne a hazatérés. Kathleen Blanco kormányzó Baton Rouge-i sajtóértekezletén türelmet kért, hangsúlyozva, hogy az utak vízben állnak, sok helyen nincs áram, sőt telefonkapcsolat sem, az utcákat törmelék és a kitört ablakok üvegcserepei borítják. Szakértők szerint az a legbiztonságosabb, ha legalább egy hétig nem térnek vissza az emberek otthonaikba, mivel az utak járhatatlanok, sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek, nincs ivóvíz, a boltok és benzinkutak zárva vannak, elszaporodtak a szúnyogok, és az ítéletidő sok ezer mérgeskígyót bolygatott fel.

New Orleansban a rendőrség fokozta a járőrözést, miután egy 50-80 fős tömeg megrohant egy szupermarketet és megrakott bevásárló kosarakkal távozott, mielőtt a rend őrei a helyszínre érkeztek volna. Fosztogatásokról érkeztek hírek Gulfportból is.

  • Hírek
  • Hírek