Több mint kétszáz halottja van az ausztrál erdőtüzeknek

2009.02.10. 14:59 Módosítva: 2009.02.10. 15:14
Kétszáz fölé emelkedett az ausztráliai erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, miután további ötven holttestet azonosítottak, jelentette be John Brumby, az ausztráliai Victoria állam miniszterelnöke helyi idő szerint kedden este.

Az Ausztrália délkeleti részén napok óta pusztító tűzvész áldozatainak száma a hatóságok előző, ugyancsak keddi mérlege szerint még csak 181 volt. A halottkémek időközben azonosítottak további félszáz holttestet, amelyeket eddig még nem vettek fel a hivatalos veszteséglistára - mondta John Brumby. "A végső mérlegben igen jelentős, kétszáznál nagyobb szám szerepel majd" - mondta John Brumby, a természeti csapásban legnagyobb károkat szenvedett Victoria állam miniszterelnöke.

Az állam fővárosa, a közel 4 millió lakosú Melbourne térségében a helyi hatóságok adatai szerint több mint 750 lakóház égett le, ötezernél is többen váltak hajléktalanná és összesen 2850 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok.

A február 7-én, szombaton kitört erdőtűz az eddigi legsúlyosabb Ausztrália történelmében. Mostanáig az 1983-as "hamvazószerdai" tűzvész számított a legnagyobbnak. A Victoria és Dél-Ausztrália pusztító tűzvész 75 ember életét követelte. A második legsúlyosabb erdő- és bozóttűz az 1939-es "fekete péntek" volt, amikor 71 áldozatot szedtek a lángok.

A korábbi rekordokat messze felülmúló erdőtűz főként a rendkívüli hőség, a szárazság és az erős és változó irányú szél miatt tört ki. A hatóságok ugyanakkor úgy vélik, hogy több helyszínen szándékos gyújtogatás miatt keletkeztek a futótüzek.

A lángok több mint 400 helyen csaptak fel. Az esetek kivizsgálására külön rendőrségi nyomozócsoport alakult Task Force Phoenix néven. A több mint száz szakértőt tömörítő testület munkájában halottkémek, tűzoltósági és egészségügyi szakértők is részt vesznek. Több települést bűnügyi helyszínnek nyilvánítottak és a vizsgálatok befejezéséig teljesen lezártak. Danny Moloney, a csoport vezetője kedden közölte, hogy hamarosan bemutatják egy feltételezett gyújtogató fantomképét, aki a gyanú szerint egy 21 halálos áldozatot követelő tűzvészért felelős.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő a gyújtogatók tetteit "tömeggyilkosságnak" nevezte egy televíziós nyilatkozatában. Barack Obama amerikai elnök hétfőn éjjel telefonon beszélt az ausztrál miniszterelnökkel, kifejezte részvétét és amerikai segítséget ajánlott a lángok elleni küzdelemhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport