Krisztus feltámadott, halleluja

2009.04.12. 14:46
Jézus visszaadja nekünk a reményt – hirdették világszerte a húsvét vasárnapi istentiszteleteken.

XVI. Benedek pápa vasárnap délben Vatikánvárosban, a Szent Péter téren tartotta a hagyományos húsvéti szent misét több tízezer hívő és turista előtt. Az arany és krémszínű miseruhát viselő, 81 éves egyházfő hangsúlyozta, hogy Krisztus feltámadása "a bennünket ma egyesítő győzelem kiáltása volt". A héten Olaszországban nagy figyelem irányult a hétfői pusztító földrengésre, amelyben 293-an haltak meg és közel 40 ezren maradtak fedél nélkül. XVI. Benedek, aki a tervek szerint rövidesen a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióba utazik, imádkozik a túlélőkért. A pápa felhívta a figyelmet arra, hogy Afrikában hatalmas szenvedést okoznak a véget nem érő konfliktusok.

A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő mise csúcspontja a 63 nyelven elhangzó hagyományos húsvéti üzenet, és az Urbi et orbi (a várost - Rómát - és a világot illető) apostoli áldás. Magyarul is elhangzott az áldás: "Krisztus feltámadott, Halleluja".

A világból hiányzik Krisztus feltámadásának örömhíre

Krisztus feltámadásának mindent megvilágító, minden igaz igyekezetnek értelmet és értéket hozó örömhíre hiányzik, nyilvánvaló világunkban a szomjúság és az éhség - mutatott rá Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek húsvét vasárnapi szentmiséjén Esztergomban. A bíboros kiemelte: ha sokszor mindent elborítani látszik is az önzés, a bizalmatlanság, ha spontán vagy gerjesztett gyűlölet osztja is meg az embereket, ha az anyagiak hajszolására hangolt világ különösen is nagy drámával éli meg éppen az anyagi jólét csökkenését vagy a gazdaság megroppanását, nekünk a feltámadt Krisztus más utat mutat.

Bölcskei Gusztáv: elhanyagolható tényezők vagyunk

„Húsvétkor a feltámadó Jézus Krisztus nem csak kívül, de belül is visszaadja nekünk a reményt, életünk színeit a szürke és szürkeséget szerető eminenciásokkal szemben, akiknek a szemében mi elhanyagolható tényezők vagyunk” - mondta el Bölcskei Gusztáv, Tiszántúli Református Püspök húsvéti istentiszteletén a debreceni Nagytemplomban. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke reményét fejezte ki, hogy Húsvét alkalmával eszünkbe jut Krisztus, aki feltámadásával visszaadta a reményt akkor, amikor a sötétség növekedni látszott.

Mise a sátorvárosban

Rögtönzött kápolnákban tartották a húsvét vasárnapi misét a földrengés sújtotta közép-olaszországi régióban. Az egyiken részt vett Silvio Berlusconi kormányfő is. Abruzzó régió központjában, L'Aquilában, a legnagyobb sátorvárosban tartott szertartáson mintegy százötvenen, főleg idősek gyűltek össze a katolikus egyház legnagyobb ünnepén tartott istentiszteletre. Barna csuhát viselő kapucinus szerzetesek segítségével állították fel asztalokat és széksorokat a sátorvárosi szertartáshoz, a mentők pedig a túlélőknek osztották ki a hagyományos húsvéti kalácsot. Az olasz fekete húsvétról itt olvashat bővebben.

Jeruzsálem

Jeruzsálem óvárosában, a Szent Sír bazilikánál - ahol a keresztény hagyomány szerint Jézus meghalt és feltámadt - több ezer zarándok ünnepelte húsvét vasárnapját. Idén a húsvéti istentisztelet egy hónappal a harmadik jeruzsálemi pápai látogatás előtt tartották: XVI. Benedek pápa májusban látogat a Szentföldre. A hívek gyertyák ezreinek fényénél vonultak a Szent Sír bazilikába.