Cigányok elleni támadást vizsgálnak Táskán

2009.05.05. 22:15 Módosítva: 2009.05.06. 13:33
Ismeretlenek rálőttek egy cigányok lakta házra a Somogy megyei Táska nevű településen, legalábbis erről számolt be a szomszédos település roma civil szervezet vezetője. Állítása szerint a cigánysor utolsó házát négy lövés érte, más forrás szerint kettő. A tulajdonos szerint nem ez volt az első eset. A rendőrség még a lövésben sem biztos, a vakolatsérülést szakértővel vizsgáltatja, hogy kiderüljön, származhat-e lőfegyvertől.

Egyelőre nem egyértelmű, mi történt keddre virradóra a Somogy megyei Táskán, a források eltérően számolnak be a történtekről. A rendőrség a ház körül nagy területet vizsgált már át, egyelőre azonban sem lövedékeket, sem töltényhüvelyeket nem talált.

A tulajdonos szerint idén másodszor lőttek rá a házára, azt mondta, egy kispuskát használtak, ennek megismeri a hangját, mert évekig vadászokkal dolgozott.

Horváth István azt mondta, a korábbi támadás március 15-én történt, akkor az ajtó melletti lábazatot találták el, szintén kétszer. A rendőröknek azonban az első esetnél nem szólt, mert nagyon felt és féltette a családját is. A márciusi lövéseknél kiment a házból és egy fekete, nyugati autót látott elhajtani. A hétfői állítólagos lövöldözés után senki nem látott semmit a környéken.

Horváth István elmondta azt is, hogy hétfőn este éppen tévét nézett a családjával, mikor a lövéseket hallották. Ő, a felesége és négy gyermekük - a legfiatalabb 12, a legidősebb 17 éves - voltak a házban. Senki nem sérült meg.

Négy lövésről beszélt

A kedd virradóra történt támadásban két lövedék az ablakon át hatolt az épületbe, míg a másik két lövedék a falba fúródott, mondta el kedden késő este Horváth Gyula, a szomszédos Lengyeltóti település roma civil szervezet vezetője. Szemtanúk elmondása alapján tudatta, hogy egy kisebb fekete autóból adták le a lövéseket a cigánysor utolsó házára, majd az ismeretlen támadók elmenekültek.

Horváth Gyula, aki maga is járt a településen a lövöldözés után, azt mondta, hogy a kaposvári és a marcali rendőrök még délelőtt helyszíneltek, és megtalálták az egyik, falba fúródott lövedéket, valamint a lőszerhüvelyeket is.

Két lövést hallott

Gadányi István, Táska polgármestere kérdésünkre azt mondta, hogy ő nem járt a helyszínen, de beszélt azzal a férfivel, aki a bejelentést tette, és ez alapján ő úgy tudja, hogy két lövés dördült.

Bíró Gábor, a Somogy megyei rendőrség szóvivője szerda reggel kérdésünkre elmondta, hogy még hétfőn este 10 órá után érkezett bejelentés a marcali kapitányságra, hogy egy táskai családi háztól lövésnek tűnő csattanaást halottak. A rendőrség ezután helyszíni szemlét tartott.

Nincs összefüggés

Bíró Gábor azt mondta, hogy a bejelentő egy vakolatsérülést mutatott, a rendőrség most szakértő bevonásával vizsgálja, hogy származhat-e lőfegyvertől. Azt egyelőre nem tudta megmondani, mikorra várható a vizsgálat eredménye.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a közelmúltban történt események miatt nagy körültekintéssel járnak el. Szerda délben azt közölte, hogy a jelenlegi adatok alapján nem látszik összefüggés a táskai eset és az elmúlt időszakban történt, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által vizsgált bűncselekmények között.

Közölte azt is, hogy Táskán folyamatos a rendőri jelenlét, a járőrözéssel a lakókat akarják megnyugtatni.

A rendőrség a vakolatsérülést vizsgálja

A helyszíneléskor a táskai ház nyugati oldalán - amelyen nincs nyílászáró -, több mint két méter magasan egy vakolatsérülést találtak, és szakértői vizsgálat kell annak megállapításához, hogy miként keletkezett. Ugyanezen az oldalon, több mint három méter magasan pedig olyan sérülést találtak, amely nem lőfegyvertől származik.

Az épület déli oldalán, a lábazati részen két rongálódást vizsgáltak meg a helyszínen, ezek a bejelentő szerint körülbelül másfél hónappal korábban keletkeztek. Szakértő vizsgálja azt az anyagmaradványt, amelyet a bejelentő másfél hónapja talált a ház mellett, majd eldobott - az elsődleges vélemény szerint kizárható, hogy lőszermaradványról van szó.

A településen a kormány cigánytelep-felszámolási programja tavaly fejeződött be. A helyi cigányok fele a faluba költözött, míg a többieknek a korábbi utcában építettek lakásokat. A támadás ennek a cigánysornak az utolsó házánál történt keddre virradóra.

Félnek és járőröznek

Horváth Gyula azt mondta, a környező falvakban élő Somogy megyei cigányok félnek, rendőrségi védelmet kérnek, de addig is éjjelente járőrözni fognak.

Bogdán Sándor, az Országos Cigány Önkormányzat megyei irodavezetője egy másik esetről beszámolva az MTI-nek elmondta, hogy Bereg és Kutas között vasárnap délután biciklijüket toló roma fiatalokra lőtt rá autójából kiszállva egy férfi, de itt sem sérült meg senki. A fiatalokat a nagyatádi rendőrségen kihallgatták, és megindult a nyomozás - tette hozzá.