Elfogták az abortuszpárti orvos gyilkosát

2009.06.01. 11:31
Az ismert abortuszellenes aktivistát 96-ban egyszer már letartóztatták, mikor egy pokolgép beindítására alkalmas eszközt találtak a kocsijában. Az abortuszokat végző orvos ellen vasárnap elkövetett gyilkosság megdöbbentette Obamát.

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy ötvenegy éves férfit, akit a vasárnap agyonlőtt orvos megölésével gyanúsítanak, közölte Kansas amerikai szövetségi állam rendőrsége vasárnap. A hatvanhét éves, abortuszpárti George Tillert akkor lőtte le gyilkosa, amikor egy templomban istentiszteleten vett részt.

Ismert abortuszellenes aktivista volt

A George Tiller megölésével gyanúsított férfit a három órával a gyilkosság után tartóztatták le Kansasban, egy autópályán. Wichita város rendőrfőkapitánya elmondta, hogy feltehetően emberöléssel, és kétrendbeli súlyos testi sértéssel fogják vádolni, írja a BBC.

A McClatchy amerikai médiacsoport információ szerint a gyanúsítottat Scott P. Roedernek hívják, és a kilencvenes években tagja volt a kormányellenes "Freemen" mozgalomnak, és ismert abortuszellenes aktivistának számít. 96-ban egyszer már letartóztatták, mikor egy pokolgép beindítására alkalmas eszközt találtak a kocsijában, de végül szabadon engedték, mert a bíróság szerint a rendőrök illegálisan kutatták át az autót.

Barack Obama amerikai elnök megdöbbenésének, és felháborodásának adott hangot a gyilkosság hírére reagálva. Közben Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter az abortuszklinikák, és a terhességmegszakítást végző orvosok védelmének erősítésére utasította a rendfenntartó erőket.

Egyszer már rálőttek

Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Ráadásul ő vezette az egyiket azon három amerikai magánkórház közül, ahol ilyen beavatkozásokat végrehajtottak.Az orvos épp ezért gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt.

A tiltakozások többször is a tettlegességig fajultak: 1986-ban egy ismeretlen merénylő bombát helyezett el a kórház tetején, ami felrobbant és súlyos károkat okozott az épületben. 1993-ban pedig egy férfi a kórház előtt rálőtt Tillerre, mindkét karján megsebesítve az orvost. A merénylő 11 évnyi börtönbüntetést kapott, Tiller néhány hét alatt felépült.