Elítélték az ököritófülpösi törökverőket

2009.06.23. 16:24 Módosítva: 2009.06.24. 11:01
Összesen huszonnégy évet kapott az a négy férfi, akik még 2007-ben úgy megvertek egy török állampolgárt, hogy annak egyik oldala végleg lebénult.

Két férfit 7, két társukat pedig 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Debreceni Ítélőtábla emberölés kísérlete miatt - közölte Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára.

A négy férfi 2007. szeptember 6-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösre ment, hogy egy helyi lakossal tisztázzák korábbi nézeteltérésüket.

Egy presszóban találkoztak, amelynek teraszán a négy vádlott belekötött egy török állampolgárságú férfibe. Előbb egy sörre akarták meghívni, amit a török - a vallására hivatkozva - visszautasított, majd a már elfogyasztott italát akarták kifizetni, amit a később megvert férfi szintén nem fogadott el. A négy kötekedő férfit az is dühítette, hogy nem tudták kimondani a török nevét. A lökdösődéssel vegyes szóváltás után mind a négyen ütlegelni kezdték a férfit. Később egyikőjük az autójukból egy rozsdás vascsövet vett elő, azzal a lábát ütötte meg, míg társa egy viperával ütötte szájon. Közben a másik két férfi folyamatosan a földön rugdosta.

A férfi életveszélyes állapotba került. Orrcsonttörést, nyílt lábszártörést, koponyatörést, agyzúzódást és arckoponyatörést szenvedett el, fogai kitörtek. Jobb oldali végtagjai véglegesen lebénultak, mozgásában tartósan korlátozottá vált.

A négy elítélt közül három büntetett előéletű, egyikőjük felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állt. A bíróság ezek mellett súlyosbító körülményként értékelte a sértettnek okozott tartós fogyatékosságot, illetve az eszközök használatát.

Az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla.