Az év vihara csapott le Budapesten

2009.06.25. 21:02 Módosítva: 2009.06.26. 10:52
Budapesten 2009-ben még nem fordult elő a csütörtök estihez hasonlóan heves zivatar, a főváros nagy részén jégeső is esett. Több utcában állt a víz, BKV-járatok nem jártak.

"Idén ilyen heves zivatar még nem volt Budapesten" - kommentálta a csütörtök esti esőzést az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. A főváros nagy részén este hét körül borsónyi, egyes helyeken cseresznye nagyságú jég is esett, 2009-ben még ehhez hasonló jégeső sem fordult elő Budapesten. Az esőzést 80-90 km/h-s széllökések kísérték.

Az OMSZ szerint a zivatar legintenzívebb része este kilencre már átvonult a főváros felett, de lehetnek még további esőzések.

Az Index olvasói szerint a Lajos utcát ellepte a víz, autóval alig lehet haladni a környéken, a Margit híd felé áll a sor. A Lövőház utcában is térdig ér a víz.

A Rózsadombon pincéket öntött el a víz, a Szilágyi Erzsébet fasorban egy benzinkút került víz alá. A XXII. kerületi Szoborpark közelében 6-7 autó csúszott az árokba, a Budaőrsi úton a felhőszakadás miatt csak lépésben haladt a forgalom.

A tűzoltók este fél tízig körülbelül 60-70 riasztást kaptak, legtöbben a XXII. és a II. kerületekből keresték őket. A legtöbb esetben kidőlt fákhoz és az épületekbe betört víz szivattyúzásához hívták ki őket. A XVII. kerületben, a Péceli úton villámcsapás miatt kigyulladt egy ház, közölte a tűzoltóság munkatársa az MTI-vel.

Meghökkentő látvány a 16. emeletről Olvasónk, Dávid István képe
Meghökkentő látvány a 16. emeletről
Olvasónk, Dávid István képe

A fővárosban a BKV több járata is leállt csütörtök este a vihar miatt. A víz miatt nem jár az 59-es és a 61-es villamos, több váltóból is próbálják kiszedni a vihar alatt odakerülő hordalékot. A csepeli HÉV sem jár, mert a felsővezetékre egy fa dőlt. A Boráros tér felől érkező szerelvény már nem tudott megállni és a kidöntött fába rohant, amelyet maga előtt tolva tarolt le egy oszlopot is. A balesetben senki nem sérült meg.

A Budapesten idén szokatlanul erős vihar ugyanakkor nem hasonlítható össze az ország más részein, például Szombathelyen és környékén, valamint a Nyírségben az elmúlt napokban komoly károkat okozó ítéletidővel, hívta fel rá a figyelmet az OMSZ ügyeletese.