Beismerték, hogy élve darálták le kiskakasok százezreit

2009.09.09. 10:48 Módosítva: 2009.09.09. 10:50
Elismerte vétkességét egy független vizsgálat alapján az az amerikai baromfitelep, amelyről múlt héten tett közzé fiatal kakasok élvedarálását bemutató videót egy állatvédő csoport. 150 ezer hím csibét daráltak le naponta.

A Hy-Line North America baromficég keddi közleményében elismerte, hogy telepén megsértette az állatvédelmi egyezményeket, további részleteket azonban nem árultak el. A vállalat üzeméről múlt héten tett közzé a Mercy for Animals állatvédő csoport egy videót, amin többek között újszülött kakasokat darálnak le élve.

Az északnyugat-iowai cég közleménye szerint az "azonnali eutanáziának" nevezett élvedarálás bevett gyakorlat az ágazatban. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a felvételen látható egyes részek nem tükrözik a vállalatnál megszokott eljárásokat.

A cég azt állítja, hogy az ügy kapcsán meghozták a szükséges intézkedéseket, azt azonban nem árulták el, hogy ezek mik voltak, mint ahogy azt sem, hogy mi volt az ügyet kivizsgáló független szervezet neve.

Az állatvédő csoport szerint az üzemben 150 ezer hím csibét darálnak le minden nap, mivel azok nem tojnak tojást és húsuk is eladhatatlan. A naposcsibéket bedobják egy folyamatosan működő őrlőgépbe, amiből véres, tollas massza formájában kerülnek a hulladékdombokba, az állatvédők becslése szerint évente 30 millióan. A sokkoló videó tanúsága szerint rengeteg újszülött csibe túléli valahogy a procedúrát és még élve kerül a szemétbe a tojáshéjjal és a masszával együtt.