Űrszemét csapódott a brit házba

2009.10.16. 00:57 Módosítva: 2009.10.16. 01:00
A brit légierő vizsgálata megállapította, hogy nem repülőről szakadt le, hanem űrszemét volt az a kétkilós fémdarab, ami még júliusban csapódott be egy brit házaspár otthonába.

Űrszemét lehetett az a kétkilós fémdarab, ami egy idős brit házaspár otthonába csapódott be még júliusban, állapította meg a Királyi Légierő (RAF) csütörtökön ismertetett vizsgálata. A légierő repülésbiztonsági szakemberei szerint a földet érés előtt a fémdarab akár egy évtizedig is az űrben lehetett, írja a Telegraph.

A 62 éves Mair Welton éppen a nappaliban volt, amikor a sötétszűrke anyag becsapódott. Férjével együtt először azt gondolták, hogy a fémdarab egy repülőről származhat, mivel hulli otthonuk éppen egy légifolyosó alatt van. A házaspár unokájának barátja edényfogóval nyúlt a forró fémdarabhoz, amit átadtak a rendőrségnek, akik továbbították azt a légierőnek.

Először a légierőnél is azt gondolták, hogy egy repülőről szakadhatott le a fémdarab, de a BBC szerint később az Európai Űrkutatási Hivatallal és a NASA-val is egyeztettek, és és megállapították, hogy az említett tárgy az űrből érkezett.

A Föld körül keringő űrszemeteket figyelő amerikai nemzetbiztonsági hálózat, a Space Surveillance Network szeptemberben látványos képeken illusztrálta megfigyeléseit. Az SSN 19 ezer olyan tíz centiméteresnél nagyobb objektumot tart számon, ami ember által készített, Föld körül keringő tárgy, azonban hasznos célt már nem szolgál.

A legtöbb űrszemét becsapódás előtt elég, azonban 1997-ben egy oklahomai asszonyt a vállán talált el egy kis fémdarab, amiről később kiderült, hogy az űrből érkezett, írja a Telegraph.