Heccből törték össze a makói főrabbi emléktábláját

2009.10.29. 08:32
A makói rendőrök alig két nap alatt felderítették és gyanúsítottként hallgatták ki az emléktábla megrongálásának feltételezett tettesét, írja a Délmagyarország.

Egy 22 éves makói férfi feszítette le és törte össze Kecskeméti Ármin egykori főrabbi márvány emléktábláját hétfőre virradóra, írja a delmagyar.hu.

Az eddigi információk alapján vasárnap éjszaka ismerőseivel együtt indult haza az egyik szórakozóhelyről, majd a főrabbiról elnevezett utca felé vette az irányt. A tábla helyére a "Milyen hatmillió? Hazug disznók!!!" feliratot festette.

Arra a kérdésre, miért tette ezt, azt felelte, jó heccnek tűnt a számára. A makói rendőrkapitányság rongálás megalapozott gyanúja miatt indított ellene eljárást.

kecskemeti450

Kecskeméti Ármin 1874-ben született Kecskeméten. A budapesti egyetemen tanult, ahol 1896-ban bölcsészeti doktorátust szerzett, irodalomtörténész, történész lett. 1898-tól lett makói főrabbi, és több mint negyven évig látta el a neológ hitközségi feladatokat, miközben 1929-től a szegedi egyetem magántanára is lett. Deportálását követően 1944-ben Strasshofban vesztette életét.