Kínos rokonokkal áldott politikusok

2010.01.13. 10:43
Az észak-ír miniszterelnök belebukhat felesége csapodárságába. Magyarországon is került már kellemetlen helyzetbe politikus rokonai miatt.

Peter Robinson, az észak-ír miniszterelnök felfüggesztette kormányfői megbízatását, miután kiderült, hogy szintén poltikus felesége megcsalta egy 19 éves fiúval, és még pénzügyi kavarásba is kezdett a srác támogatásáért. A nemrég kipattant botrány a kormányfőt is érinti, mert nem értesítette a hatóságot felesége pénzügyi visszaéléseiről. A 60 éves, szintén politikuskodó asszonyt pedig a férje által vezetett Demokratikus Unionista Pártból a botrány kitörtével azonnal kizárták, és jelenleg pszichiátriai kezelés alatt áll.

Iris Robinson
Iris Robinson

Mrs. Robinson-t a BBC Spotlight című műsora buktatta le: a magát vallásosnak és konzervatívnak valló, a homoszexuálisokat nyíltan kritizáló asszonyról ugyanis kiderült: volt hentesének 19 éves fiával keveredett viszonyba. Iris már a kilencvenes évek eleje óta ismerte az akkor még csak általános iskolás Kirk McCambley-t, de csak 59 éves korában, a fiú apjának halálakor, 2008-ban kerültek közelebbi kapcsolatba egymással.

Az ügy pikantériája, hogy a politikusnő nem csupán a 19 éves fiúval, de korábban annak apjával, sőt egy másik férfival is viszonyt folytatott. Az idősebb McCambley arra kérte őt: viselje gondját a fiúnak az ő halála után. Az anyai gondoskodás azonban lassan valami egészen másba fordult át.

Kapcsolatuk előrehaladtával anyagi segítséget is nyújtott a fiúnak, akinek az ő támogatásával sikerült megnyitnia önálló kocsmáját Belfastban. Ehhez az asszony 50 000 fontot kért kölcsön két vállalkozó ismerősétől, majd lobbierejét is latba vetette, hogy a pályázatot Kirk McCambley nyerje meg. Ám még ugyanennek az évnek a végén a pár szakított – állítólag főleg a pénz miatt.

Kirk McCambley
Kirk McCambley

Mindezt a műsor az asszony volt politikai tanácsadójának, Selwyn Black-nak a bizonyítékaira alapozza. Black ugyanis több mint 150 sms-t őrzött meg, amiket az asszony írt neki az üggyel kapcsolatban. Innen tudjuk azt is, hogy a Kirk-nek adott pénzt a nő szakításuk után visszakérte a fiútól. Két csekket állított ki 20-20 ezer fontról: az egyiket saját nevére, a másikat a Fény és Élet Szabad Metodista Imaház részére.

Peter Robinson
Peter Robinson

Karácsonykor azonban férje, Peter Robinson is tudomást szerzett felesége viszonyáról és pénzügyi manővereiről. Két hónappal később az egész Robinson-család is értesült a viszonyról: egyikük véletlenül megtalált egy levelet, amelyből kiderült az asszony románca – Iris még aznap öngyilkosságot kísérelt meg. Az eset után férje megbocsátott a nőnek, aki egyébként negyven éve társa a kormányfőnek, és három gyermeke édesanyja.

Iris Robinson a múlt hónapban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, amikor bejelentette, hogy depressziója miatt lemond képviselői mandátumairól. A hölgy ugyanis egyszerre képviselő londoni és a belfasti parlamentben. Ám amíg hivatalosan is meg nem erősíti lemondását, naponta összesen 242 fontnyi (72 116 Ft) fizetést kap. Ezenkívül irodájában két családtagját is alkalmazza: Jonathan fiát mint irodavezetőt, és menyét, Ellent, aki részidős titkárnőként dolgozik neki.

Magyar körkép

Bár ilyen kaliberű ügy még nem, de kisebb botrányok már itthon is kitörtek a politikusok családjában. Először 2000-ben, az azóta elhunyt Vancsik Zoltán MSZP-s politikus került kínos helyzetbe, amikor fiáról kiderült, hogy kábítószer-ügybe keveredett. Az osztrák határőrök több mint egy kiló marihuánát és amfetamin származékot találtak nála. Az ügy később tovább burjánzott: a politikust a Fidesz lemondásra szólította fel, egyik bizottsági társával pedig majdnem össze is verekedett emiatt. Vancsik fiát később az osztrák bíróság 20 hónapnyi felfüggesztett börtönre ítélte, és 10 hónapnyi kényszergyógykezelésre kötelezte.

Ám a történetnek itt még nincs vége, hiszen lányát is drogüzérséggel gyanúsította egy országos napilap. Később kiderült, hogy csupán tanúként hallgatták meg egy kábítószerügyben.

2001-ben a volt honvédelmi miniszter, Keleti György lányát vették őrizetbe – igaz, csak egy napra. Ellene magánokirat-hamisítás miatt adtak ki elfogatóparancsot: férje annakidején egy lopott autót vásárolt meg, és egy fiktív cég nevében később eladta a járművet. Keleti Györgyi segített neki lebélyegezni, illetve kitölteni az iratokat a nem-létező cég nevére. Az eset ugyan Keleti minisztersége alatt történt, de a politikus szerint semmilyen hatással nem volt tevékenységére.

2002-ben Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter apjának ügynök múltja kavarta fel a kedélyeket. Édesapja 1956-tól 1989ig írt jelentéseket Pákozdi János néven, ám Pokorni erről mit sem tudott egészen addig, míg a Népszabadság cikket nem írt az esetről. A Fidesz akkori elnöke és frakcióvezetője azonnal lemondott tisztségeiről.

Emlékezetes lehet még az egykori hódmezővásárhelyi polgármester és KDNP-s politikus, Rapcsák András lányának esete is. A fiatal hajdúhadházi tanítónő 1998. szeptember 3-án egy kenyérvágókéssel támadt rá saját diákjaira - állítólag azért, mert azok "pokolian rosszak voltak".

Rapcsák Annamária összesen nyolc diákot és három tanárt sebesített meg. Édesapja nyilatkozatban ítélte el lánya tettét, akivel egyébként hároméves kora óta nem élt együtt. Az ámokfutó tanárnőnél az elmeorvosi vizsgálat „tudathasadásos elmezavart” állapított meg. Emiatt végül a bíróság is felmentette az ellene felhozott vádak alól, és elrendelték legalább egy éves kényszergyógykezelését.