Budapest megúszta a bandaháborút

2010.04.15. 00:51
Több maffiafőnök, alvezér, bérgyilkos ügyében indított, vagy zárt le nyomozást a BRFK 2009-ben. A válság miatt megkezdődött tavaly egy visszarendeződési folyamat: a zsíros és könnyű jövedelmet jelentő állami beruházások visszaestek, a szervezett alvilág egy része újra a tradicionálisabb területek felé fordította a figyelmét. Csakhogy ott már új csoportok vetették meg a lábukat. A rendőrség ezért bandaháborúktól tartott, ám úgy tűnik, fölöslegesen.
Hopka LajosFotó: Huszti István
Hopka Lajos
Fotó: Huszti István

A tavalyi év egy régóta keresett férfi elfogásával indult. Németországban letartóztatták a Ragyás Tóni néven ismert alvilági figura meggyilkolásában bűnsegédként gyanúsított, Jézus becenévre hallgató K. Istvánt. Hopka Lajos rendőr őrnagy, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztály megbízott osztályvezetője elmondta, Jézus szerepe a gyanú szerint az volt, hogy megmutatta a bérgyilkosoknak Ragyás törzshelyeit.

Mint arról korábban beszámoltunk, M. Róbert, a hírhedt fekete sereg vezetője és társai 2003. augusztus 25-én a West Enddel szemben egy kínai étterem teraszán eltervezték, hogy megölik Ragyás Tónit, akivel korábban M. Róbert konfliktusba keveredett a Római parton.

Jézus útmutatása alapján a banda két bérgyilkosa, J. János és L. Rafael két nappal később lelőtte Ragyást. A két tettes még szökésben van, sőt, időközben idén januárban megszökött a házi őrizetből M. Róbert is, akinek egyelőre szintén bottal üthetik a nyomát. M. Róbert az egyik legismertebb magyar maffiafőnök, az ügyészség szerint fénykorában akár ezer embert is mozgathatott.

Dominikán szeretnek "nyaralni" a körözött bűnözők

A rendőrség feltevése szerint M. Róbert valószínűleg külföldre menekült. Mint megtudtuk, korábban Thaiföld volt a külföldön bujkáló bűnözők kedvenc helye, mára azonban kiment a divatból, mert az utóbbi időkben 2-3 alkalommal is kiadtak Magyarországnak körözött bűnözőket.
Most leginkább Mexikót, vagy a Karib-tenger valamelyik szigetét, például Dominikát szeretik a körözött bűnözők.

Ennek a térségnek nagy hátránya Thaiföldhöz képest, hogy lényegesen drágább az élet. A bujkálóknak ráadásul a speciális kapcsolatok miatt háromszor-négyszer több kiadásuk van, mint egy turistának. Kedveltek még egyes Közép-Afrikai országok is, ahol különféle diplomáciai papírokat is lehet vásárolni.

Hopka Lajos szerint a hazai bűnszervezetekben olyan erős hierarchia van, hogy a bandavezér parancsára az edzettebb bandatagok is vállalnak bérgyilkosságot. A klasszikus profi bérgyilkosok azonban külföldről jönnek. Ukrajnában akár 50 ezer forintért lehet találni bérgyilkost, nehezebb esetekben 100–500 ezer forint a tarifa. Az orosz-magyar-szlovák maffiakapcsolatok olyan jók, hogy néha barterbe közvetítenek ki egymásnak bérgyilkost.

Némák maradtak a sikertelen szlovák bérgyilkosok

Ilyen bérgyilkosok lehettek feltételezés szerint T. Róbert és K. Norbert, akiknek a lakásában teljes fegyverarzenált (gépfegyvert, pisztolyokat, kézigránátokat, símaszkokat) találtak a rendőrök 2008 februárjában. A két szlovák állampolgár ügyében tavaly fejezték be a nyomozást, majd vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

A két férfi a kihallgatások alatt nem mondott semmit, ezért a megbízó és az áldozatnak kiszemelt személy ismeretlen maradt a nyomozók előtt. Szlovákiában már körözték őket zsarolásért, amint itt leülik büntetésüket (ami 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés lehet), Szlovákiában folytathatják a börtönéletet.

2009-ben adtak ki egy korábban valószínűleg bérgyilkosságot megkísérlő szlovák férfit, Jozef Rohácot is Magyarországnak. Rohácot előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség.

A férfit szintén régóta kereste a magyar rendőrség, mert a nyomozás szerint 1997 június 30-án megpróbálta megölni Seres Zoltán vállalkozót, méghozzá úgy, hogy háza előtt parkoló kocsijának aljára általa készített három és fél kilós plasztikbombát erősített. Pechjére a robbanószerkezet leesett a Bentley aljáról, amikor Seres elindult, és ottmaradt a ház előtt.

Rohác a rendőrségen nem vallott. Megbízójának személyére több verzió is van, de egyiket sem sikerült bizonyítani. Seresnek több csoporttal is gondja volt, ami nem oldódhatott meg, mert a vállalkozót két évre rá Tahitótfaluban agyonlőtték.

04

Rendőrruhába öltözve loptak-raboltak

A rendőrség becslése szerint 30-40 fős szervezetet mozgatott a budapesti Cs. János és P. Sándor, akiket 2009. április 28-án Csepelen fogtak el. A két férfi kocsijának csomagtartójában három vadászpuskát találtak, amik, mint később kiderült, egy monori férfi megzsarolásából származtak.

A vadászpuska – amit egyébként nem használtak – fontos szerepet játszott abban, hogy ügyükben a rendőrség rákapcsolt a nyomozásra, ugyanis egy ideig úgy tűnt a fegyver miatt, hogy a banda kapcsolatban lehet a roma sorozatgyilkossággal. A nyomozás később cáfolta ezt a feltevést.

Kiderült azonban, hogy a két férfi több éve egy közepes nagyságú bűnszervezetet irányít.  Általában rendőrnek adták ki magukat és úgy követtek el különböző bűncselekményeket, például rablást, zsarolást vagy trükkös lopást. Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt folyik eljárás ellenük. Felvetődött, hogy rendőrök is érintettek lehetnek, ezért az ügyet novemberben átvette a Budapesti Nyomozó Ügyészség, hamarosan vádemelés várható.