Négyezer kilométert gyalogoltak Harkányig

2010.05.01. 17:38
Három év alatt, gyalog tettek meg négyezer kilométert, állították azok az afgán menekültek, akiket Harkányban fogtak el a rendőrök. A fiúk azt mondták, hogy a zene miatt indultak Afganisztánból Londonba, Magyarországról Rómába mentek volna tovább.

London a legjobb zene hazája, ezért oda akartak eljutni, állította a Daily Mail szerint az a négy afgán fiatal, akit a héten fogott el a rendőrség Harkányban. A 14 és három 17 éves menekült azt mondta, hogy három év alatt, gyalog tették meg az Afganisztánból Londonig tartó 6400 kilométeres táv kétharmadát.

A fiúk Horvátországból szöktek át a határon, egy temetőben aludtak Harkányban, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk. Azt ették, amit a szemétben találtak, lopásra nem vetemedtek volna, mert azt bűnnek tartják, állították a Sun szerint.

Mind a négyen menekültstátuszért folyamodtak Magyarországon, egyelőre egy bicskei menekülttáborban helyezték el őket, amíg kérelmüket elbírálják a hatóságok. Két héten belül kiderül, hogy visszaküldik-e őket Afganisztánba.

Magyarországról Rómába mentek volna, ahonnan aztán tovább indultak volna Nagy-Britanniába. A szigetországba érve menedékjogot akartak kérni, arra hivatkozva, hogy a háborús országban féltik az életüket.