Újabb telephelyet fésül át a rendőrség

2010.05.20. 14:47 Módosítva: 2010.05.20. 16:44
A nyírbátori telephely után Hajdúhadházon is vizsgálódott a rendőrség egy cég telephelyén. A korábbi ellenőrzéssel ellentétben éles lőszert ezúttal nem, de tizenötezer, robbanóanyagok tárolására használt ládát találtak. Ezek átvizsgálása péntek estig is eltarthat.

A rendőrség csütörtökön házkutatást tart annak a cégnek a hajdúhadházi telephelyén, amelynél még kedden éles gránátokat találtak. Ezen a telephelyen majdnem 15 ezer, robbanóanyagok tárolására használatos ládákat találtak.

Tarcsa Csaba rendőr ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója azt mondta, hogy eddig a cég négy telephelyét nézték át. Ezek közül ott volt robbanóanyag, ahol a cég közlése szerint üres ládák vannak, így feltételezik, hogy a hajdúhadházi telepen is találnak éles lőszereket.

Molnár Ferenc, az érintett Nyír-Uncia Kft. ügyvezetője csütörtök esti közleményében azt írja: "A jelen eset kapcsán szándékos provokációt látunk". Szerinte évek óta támadják a céget, és meglepőnek tartja, hogy a bejelentést tevő pontosan tudta, hogy a több ezer láda között hol vannak az éles gránátok.

A telep teljes átvizsgálása várhatóan péntek estére fejeződhet be, éles lőszert eddig nem találtak.

Tarcsa Csaba azt mondta, hogy kedden érkezett hozzájuk bejelentés a robbanószerek illegális tárolásáról. A nyírbátori telephelyen szerdán mintegy 150, lőporral töltött, 20-30 éves katonai eszközt találtak. A cég arra kapott megbízást, hogy ezeket áprilisig semmisítse meg, azonban több olyan haditechnikai eszközt - gránátokat, fényjelző gránátokat - is megtaláltak, amelyeket a papírok szerint már megsemmisítettek.

Nem találtak számlákat, így nem tudni, hogy történtek-e már kifizetések az el nem végzett munkáért. A cég tulajdonosát firtató kérdésre az ezredes nem tudott válaszolni. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy minden valószínűség szerint az adócsalásért három és fél évre elítélt Kabai Károly telephelyén vizsgálódott, és talált kedden éles lőszereket a rendőrség.

A rendőrség lőszerrel és haditechnikai eszközökkel való visszaélés gyanújával indított nyomozást, gyanúsítottak egyelőre nincsenek, tájékoztatott az ezredes. Tarcsa elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek még házkutatások az ügyben.