Nem veszélyeztetett senkit a kigyulladt hulladékégető

2010.07.16. 13:19
A Fűzfői Hulladékégető telepén felgyulladt hordókban a cég munkatársa szerint nem voltak mérgező anyagok, így mérgező gáz sem szabadulhatott ki. Anyagi kár senkit nem ért, a lakosság is biztonságban van, a telepen folyik tovább a munka.

Csák Iván, a Fűzfői Hulladékégető munkatársa szerint nem robbanásról, hanem tűzről volt szó, melyet öngyulladás idézett elő csütörtökön, a Királyszentistván melletti telepen.

A Királyszentistván külterületén fekvő hulladékkezelő üzem udvarán oldószeres hordók robbantak fel csütörtök délután. A környékbeli négy nagyobb város tűzoltósága együtt fékezte meg a lángokat.

"Nagyobb volt az eset füstje, mint a lángja, amit szó szerint is érthetünk, mert ezek a vegyszerek nagy füsttel égnek ugyan, de különösebb veszélyt nem okoznak. A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan mérték a károsanyag tartalmat éjszaka is, de egyszer sem haladta meg a határértéket."

A tűz a telep egyik jól elhatárolt részén tört ki, ahol a napok óta tartó nagy hőség miatt a veszélyes anyaggal teli hordók egyike - eddig ismeretlen okból - felgyulladt, a tüzet pedig a körülötte lévő hordók is átvették.

"Napok óta 37 fok volt, plusz a leszálló légmozgás lenyomta a meleg levegőt, ezért az egyik hordó kigyulladt, és a mellette lévők átvették a tüzet. "Ráadásul a hordókat vízzel sem lehetett hűteni, mert könnyen megrepedhettek volna.

Csák elmondása szerint az eset után az egyik szomszéd faluban ködszerű gáz ülepedett le, ami zavarta a lakosságot, ám ezt reggelre elverte az eső.

"Sem a lakosság, sem az üdülök nem voltak veszélyben.A szóban forgó hordókban nagyrészt festékmaradványok és szennyezett víz volt, melyek legrosszabb esetben is csak nyálkahártyairritációt, vagyis könnyezést és krákogást okozhatnak."

A telep 1982 óta működik, és Csák szerint az ország egyik legrégebbi hulladékégető telepe, melyen eredetileg a fűzfői Nitrokémia veszélyes hulladékait semmisítették meg.