312 millió forintos vesztegetés egy kisállateledel-gyártónál

2010.07.20. 07:19
Vesztegetési pénzért - összesen 312 millió forintért - válhattak bizonyos cégek egy amerikai tulajdonú kisállateledel gyártó cég csongrád-bokrosi üzemének beszállítóivá.

A 2009 júniusában indult nyomozást most fejezte be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A több százmilliós összeget a vesztegetésre szakosodott három gyanúsított 8 év alatt, 2002-től 2009-ig szerezte meg, ennyi ideig folytatták ugyanis tevékenységüket.

Az NNI hétfői tájékoztatása szerint a nyomozók megállapították, hogy a gyártó cég üzemében a nyersanyag beszerzési terület egyik dolgozója összejátszott egy a céggel szerződésben nem álló másik vállalkozással. Ennek a másik cégnek két tagja is korábban a kisállat eledel gyártó üzemben dolgozott a nyersanyag beszerzésnél, így ismerték ennek a területnek a rendszerét, voltak kapcsolataik.

A gyártó cég a felhasznált nyersanyagainak beszerzését pályázat útján végezte. A három gyanúsított azt találta ki, hogy a pályázatokkal kapcsolatos adatokat kiszivárogtatják azoknak, akik hajlandóak fizetni ezért. Az információkért cserébe bizonyos cégek elnyerhették a pályázatokat és beszállítók lehettek, mások, régebbi szállítók pedig ennek segítségével maradhattak bent a beszállítói körben.

Az információkért cserébe a három ember a szállítandó nyersanyag mennyiségétől és típusától függően, kilogrammonként 2 és 110 forint közötti összeget kért a nyertes pályázóktól. Ezt nem készpénzben kellett kifizetni, hanem létrehoztak egy tényleges tevékenységet nem végző céget, a kiszemelt szállítóknak ezután ezzel a vállalkozással kellett színlelt ügynöki, megbízási, közvetítői szerződéseket kötniük. A vesztegetési pénzt tulajdonképpen, mint a szerződések ellenértékét fizették ki.

A három gyanúsított 2002 és 2009 között időszakban összességében valamivel több mint 312 millió forinthoz jutott ezzel a módszerrel. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság a három gyanúsított vagyonából ennek megfelelő összeg zárolását rendelte el korábban.

Az NNI a "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója, tagja által, üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja" miatt indult eljárásban a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek adja át.