Évente 90 ezer rabot bántalmaznak szexuálisan Amerikában

2010.08.27. 00:46
Az amerikai fogházakban a rabok 4,4 százalékát, a börtönökben pedig 3,1 százalékát, összesen 88.500 embert bántalmaztak szexuálisan rabtársaik vagy őreik egy év leforgása alatt.

A statisztikát csütörtökön közölte az amerikai igazságügyi minisztérium statisztikai hivatala. A felmérésben megállapították, hogy a női rabokat több mint kétszer akkora gyakorisággal zaklatta a többi elítélt, mint a férfiakat.

A rabtársa által elkövetett szexuális erőszak miatt feljelentést tett férfiak közül a büntetésüket fogházban töltőknek a 13, a börtönben ülőknek pedig a 19 százaléka már 24 órával azután áldozattá vált, hogy bekerült a büntetés-végrehajtás falai közé. A nőknél ez az arány mindkét szabadságvesztés-fokozat esetén 4 százalék volt.

"A probléma súlyosabb, mint gondoltuk" - szögezte le a jelentéssel kapcsolatban Pat Nolan, a rabokról és a családjaikról gondoskodó keresztény szervezet, a Prison Fellowship alelnöke. Polgárjogi és vallási csoportok egy csoportja augusztusban levelet intézett Eric Holder igazságügyi miniszterhez, amelyben sürgették, hogy mielőbb vezettesse be a fegyintézetekben a nemi erőszak megelőzésére kidolgozott szabályzatot.

A börtönbeli erőszak kiküszöbölésére vonatkozó ajánlásokat 2003-ban dolgozta ki egy kétpárti kongresszusi bizottság. Ez egyebek mellett előírná, hogy a fegyintézetekben személyenként vizsgálják meg az elítéltek áldozattá válásának kockázatát, vezessenek be az erőszaktevők megrendszabályozását célzó intézkedéseket, és viseljék gondját a támadást elszenvedőknek.

Holder egy nemrégiben írt levelében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült betartani a 2003-as törvénynek a szabályzat bevezetésének 2010. júliusi határidejére vonatkozó előírását.