Béla
13 °C
27 °C

Börtöntetőre szökött a kis Stephanie elrablója

2006.11.09. 09:18
Csütörtök hajnalig tartott a drezdai különös szökési dráma. Egy 13 éves kislány elrablásáért és szexuális rabszolgaságra kényszerítéséért bíróság elá állított férfi szerdán megszökött a börtönőrök elől és felmászott a börtön tetejére.

Megadta magát a rendőrségnek csütörtök hajnalban a drezdai börtön tetejére felmászó, pedofíliával vádolt férfi. Több mint húsz órát töltött a tetőn.

A bal oldalon Mario Mederake (Fotó: AFP/Sebastian Willnow)
A bal oldalon Mario Mederake (Fotó: AFP/Sebastian Willnow)

A 36 esztendős, büntetett előéletű Mario Mederake az udvari fogolysétáról kiválva és a börtönőrök figyelmét kijátszva szerda reggel mászott fel a börtönépület tetejére, de semmi esélye nem volt arra, hogy megszökjön az intézményből.

Szerdán egész nap és éjszaka a férfi védőügyvédje, pszichológusok és különleges, helikopteres rendőri erők próbálták meg rávenni arra, hogy térjen vissza cellájába. A különös szökési dráma nagy port vert fel Németországban, sokan kritizálták a büntetésvégrehatási intézetet, ahol sor kerülhetett egy veszélyes bűnöző szökésére. Mederake az egész éjszakát a tetőn töltötte, végül csütörtökön hajnalban önként lemászott a tetőről.

Az éjjelt a tetőn töltötte (Fotó: AFP/Sebastian Willnow)
Az éjjelt a tetőn töltötte (Fotó: AFP/Sebastian Willnow)

A tartományi igazságügy-minisztérium szóvivője közölte, hogy a rab "körülményeinek javítását" akarta elérni akciójával, de többet erről nem közölt.

Az építőmunkásként dolgozó Mederakénak nemi erőszak, túszejtés, gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt kell felelnie. Az akkor 13 éves Stephanie-t a vádlott januárban rabolta el, majd öt héten át rendszeresen - több százszor - megerőszakolta.

A kislány szinte egész idő alatt bilincsben volt és csak esténként tehett egy rövid sétát elrablója társaságában. A kislányt - mint az ilyen esetekben oly gyakori - otthona közelében tartotta fogva elrablója. Az eltűnt gyerek nyomára végül a szemeteskukába dobott segítségkérő üzenetei vezettek. A férfi pere hétfőn kezdődött egy drezdai bíróságon, ahol Mederake részletes beismerő vallomást tett.