36 évnyi börtönt osztottak ki a roma kárpótlások ügyében

2010.12.17. 13:05

Huszonhat vádlottat összesen több mint 36 évre ítélt el elsőfokon a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a roma kárpótlásokkal kapcsolatban. A vádlottak közül a bíróság egy embert felmentett, 17-en felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, három vádlottat közérdekű munkavégzésre köteleztek, míg ötöt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Letöltendő börtönre ítélték az első rendű vádlottat, aki jelenleg a győri cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

Ő volt az, aki akkor még az önkormányzat alelnökeként kezelte a kérelmeket, melyek alapján az Osztrák Megbékélési Alap egyszeri kárpótlást adott azoknak, akiket 1944-45-ben osztrák területre hurcoltak a nácik.

A bíróság szerint a vádlottak több olyan kérelmezőnek is segítettek, akik nem lettek volna jogosultak a kárpótlásra. A legtöb esetben ilyenkor jutalékot kértek a megítélt összegből.

Az első rendű vádlottat 3 év 8 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Rajta kívül még négy esetben szabott ki a bíróság letöltendő szabadságvesztést. Egy embert felmentettek a többiek ítéletét pedig 2 illetve 3 évre felfüggesztették. Ezen felül 13 vádlottal szemben összesen mintegy 17 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el. Az ítélet nem jogerős.