Sérelmezi a felseggeltetést a kéz és láb nélküli ember

2011.01.11. 17:30
Sajtónyilatkozatban sérelmezte, a rendőrségen azonban nem kifogásolta előállításának körülményeit az a rokkantnyugdíjas, aki lelövéssel fenyegetőzött szomszédjának Pécsen; a rokkant férfit és fiát kihallgatták a rendőrségen. Mivel a rendőrségen nem működött a rokkantlift, a székéből kiszállva kellett "felseggelnie" az emeletre. A rendőrség szerint a férfi gyakorlott volt, száz kilós székét viszont a rendőröknek kellett utánavinni a lépcsőn.

A 47 éves Szekeres Sándor az Új Dunántúli Napló keddi számában panaszkodott az ellene folytatott és számára megalázó rendőrségi eljárásról.

A kéz és láb nélküli, kerekesszékben közlekedő férfi a lapnak azt nyilatkozta, hogy a múlt hét végén az utcán összeszólalkozott a haragosával és ennek hevében azt mondta neki, lelövi a kutyáját. Beszámolója szerint mire hazaért, kilenc, golyóálló mellényes kommandós fogadta.

A rendőrök átkutatták a lakását, lefoglalták a pincében talált, emlékei szerint évek óta ott porosodó légpuskáját és a fiával együtt bevitték a kapitányságra.

Szekeres Sándor azt mondta, mivel a rendőrségen nem működött a rokkantlift, a székéből kiszállva kellett "felseggelnie" az emeletre, a kihallgatás után pedig hasonlóképpen lépcsőzött lefelé, s közben senki sem segített neki.

A hazaszállítása szóba sem került, így este hét órakor, vaksötétben vágott neki a 4,5 kilométeres útnak a 6 kilométeres óránkénti sebességre képes elektromos járművével.

A baranyai napilap azt írta, hogy Szekeres Sándor nem érti a feljelentést, ahogy azt sem, miért kellett ilyen nagy erőkkel felvonulniuk a rendőröknek. Emellett sérelmezi az eljárást, a megaláztatást is.

A pécsi rendőrkapitányság egy közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy "az érintettek sem a rendőri intézkedés, sem a gyanúsítotti kihallgatás ellen nem éltek panasszal, észrevételt sem tettek, és a rendőrségi eljárás során sem fejezték ki elégedetlenségüket"

A rendőrség tájékoztatása szerint szombaton délután egy zaklatott nő tett bejelentést a rendőrség ügyeletére, miszerint a szomszédjai - akikkel az utóbbi időben többször is nézeteltérése támadt - megfenyegették, hogy lelövik, és ennek nyomatékául egy fegyvert mutattak neki.

Nem a különleges bevetési egység tagjai, hanem négy járőr ment a helyszínre, akik - a bejelentés tartalmára tekintettel - golyóálló mellényt viseltek. "A két férfit előállították a pécsi rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként hallgatták ki zaklatás vétsége miatt. A helyszíni intézkedés és a kihallgatás rendkívüli esemény nélkül zajlott, a két terhelt együttműködő volt, bár a történtekről nem ugyanúgy számoltak be, mint a sértett feljelentő" - írták.

A rendőrség hangsúlyozta: egyikük mozgásában korlátozott, kerekesszéket használ, így a rendőrségre való érkezésekor a mozgáskorlátozottak számára rendszeresített felvonóval kívánták a félemeletre vinni.

"A férfi azonban hosszadalmasnak találta az egyébként igen ritkán használt szerkezet beüzemelését és saját elhatározásából, az általa megszokott módon kiszállt a székéből, és gyakorlott mozdulatokkal felment a lépcsőn, a segítségnyújtás esélyét sem adta meg a rendőröknek" - jegyezték meg.

Utaltak rá: a férfi a járőröknek még a lakásán elmondta és megmutatta, hogy így közlekedik a mindennapokban. A kerekesszéket, mely közel 100 kilót nyom, az őt előállító rendőrök vitték utána. Kihallgatását követően hasonló módon jutott le a lépcsőn, a székét ugyancsak a rendőrök vitték le utána, akikkel közölte, nem okoz gondot neki hazajutni a közúti közlekedésre kialakított kerekesszékével. "Az eset során mindvégig vele volt a fia is" - hangsúlyozta a rendőrség közleményében.