Rabszolgákat tartottak az ózdi uzsorások

2011.04.21. 12:53
Tizennégy uzsorást lepleztek és tartóztattak le el néhány hónap leforgása alatt az Ózdi Rendőrkapitányság nyomozói. A legutóbbi akció során a rendőrök több, évek óta fogságban, sanyarú körülmények között tartott embert is kiszabadítottak.

Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya koordinálásával már az ötödik uzsorás csoportot leplezték le 2011. április 19-én, közölte a rendőrség csütörtökön. Újabb három helybeli uzsorás kezén csattanhatott a bilincs, így tizennégyre nőtt azok száma, akik uzsora és ehhez kapcsolódó más bűncselekmények elkövetése miatt kerültek őrizetbe Ózdon. A háromtagú csoport egyik tagja nő. Az elfogásban a megyei főkapitányság bevetési szolgálata is részt vett.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa elmondta: az elfogott három gyanúsított - a nyomozás eddigi adatai alapján - az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját. A sértetteknek egy-egy alkalommal általában 70 ezer forint körüli összegeket adtak kölcsön, és 50 és 100 százalék közötti kamatot kértek. Volt, akinek tavaly májusban kölcsönadott pár tízezer forintra mostanáig - kevesebb, mint 1 év leforgása alatt - 300 ezer forint kamatot számítottak fel. Ha az adós a "futamidőről" érdeklődött, minden esetben azt a választ kapta, hogy az adósság akkor tekinthető rendezettnek, amikor a hitelezők azt jónak látják.

Az ügy abban különbözik az eddigiektől, hogy a gyanúsítottak négy embert tartottak fogva, volt olyan, akit több mint 10 éve. Mindannyiukat dolgoztatták és minden jövedelmüket elvették. Durván bántak velük, mocskos, embertelen körülmények között tartották őket egy lyukban, enni ugyanazt kapták mint az állatok: moslékot és kutyatápot. Eledelük az állatokétól csak abban különbözött, hogy az ő lábasukban egy kanál volt - áll a rendőrség közleményében.

Az ügyben végzett nyomozás alapján a három uzsorás két rendbeli uzsora bűncselekmény, öt rendbeli zsarolás bűntett, 4 rendbeli személyi szabadság megsértése és 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésével gyanúsítható, ezért őket az Ózdi Rendőrkapitányság őrizetbe vette és kérte előzetes letartóztatásukat.