Elfogták Földesi-Szabó Lászlót

2011.05.17. 11:53 Módosítva: 2011.05.17. 11:53

A Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztályának munkatársai elfogták Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi elnökét. A volt rendőrtisztet csempészet és sikkasztás miatt ítélte el a bíróság, de vámorgazdaság miatt is keresték, márciusban felkerült a BRFK TOP 10-es listájára is. Úgy tudni, egy kőbányai panellakásban fogták el a bujkáló férfit, délelőtt 10 órakor. Barta László, az NNI szóvivője megerősítette az információt, elmondta: a férfit kedden délelőtt, Budapesten fogták el.

Földesi-Szabó László (Fotó: Földi Imre)
Földesi-Szabó László (Fotó: Földi Imre)

Földesi-Szabó László tavaly, december 22-én sétált ki tárgyalásáról, a Fővárosi Bíróságról miután első fokon hét év börtönre ítélték csempészet és sikkasztás miatt. Az ügyet tárgyaló bírónő a férfi eltűnése után elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A rendőrök akkor hiába ellenőrizték a férfi ismert tartózkodási helyeit, mostanáig nem találták, nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Földesi-Szabó alapítványa 2007 elején bukott le: az adományként behozott több ezer tonna élelmiszert kiskereskedelmi láncoknál értékesítette.

A VPOP szerint 2005 és 2007 között több mint 170-szer kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre. Az első információk még 1,2 milliárdra tették a meg nem fizetett adók nagyságát, később már 34 milliárdos kárról is tudni lehetett.

Földesi-Szabó húsz évig volt állományban, mint rendőr alezredes, a szervezett bűnözés területén látott el operatív feladatokat, Mehmet Karcsika hazahozatalával vált ismertté, továbbá Bálint Antónia révén, aki éppen az alapítvány lebukása idején várta közös gyermekük megszületését.

Az Egymásért Alapítvány kuratóriumában több nemzetbiztonsági tiszt és szakértő is tagságot vállalt: Gyarmati György, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetője, Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója, Simon Ibolya, az NBH volt munkatársa, a alapításnál pedig az NBH legelső főigazgatója, Nagy Lajos bábáskodott. Az ügy miatt belső vizsgálat is indult a titkosszolgálatoknál.