Kulcsfigura lehetett a magyar nő a mexikói drogbandában

2011.07.15. 12:13 Módosítva: 2011.07.15. 17:23

Részleteket közölt a La Policiaca nevű mexikó újság a Los Zetas drogkartel 13 tagjának - köztük a magyar nemzetiségű nőnek - az elfogásáról. A Los Zetas az egyik legnagyobb mexikói kartell, főszereplője a már több tízezer halálos áldozattal járó drogháborúnak. A mexikói hadsereg a déli kikötővárosban és turistaközpontban, Puerto Escondidóban ütött rajta a kartel ott működő sejtjén.

A lap ismertette az őrizetbe vettek névsorát, életkorukkal együtt. A listán szereplő harmadik személy a magyar nő, aki a lista szerint 30 éves, kereszteneve Cristina, vezetékneve K-val kezdődik. A cikk furcsasága ugyanakkor, hogy a folytatásban - már folyó szövegben -  más néven említik a magyar nőt: a keresztnév ugyanúgy Cristina, de a vezetéknév itt P-vel kezdődik. A cikk szerint neki különösen fontos szerepe volt a bandában: az ő dolga volt, hogy kialakítson egy nőkből álló csoportot, akik szétterítik a drogot Puerto Escondido utcáin és éjszakai szórakozóhelyein.

A magyar Külügyminisztérium az ügy kapcsán az MTI megkeresésére azt közölte: a mexikói hatóságok megkeresték a magyar nagykövetséget, és arról tájékoztatták, hogy bűncselekmény elkövetésével vádolnak egy nőt, aki magyar állampolgárnak vallja magát. A tárca nem pontosította, milyen bűncselekményről van szó és az adatvédelmi jogszabályokra hivatkozva a nő nevéről sem közölt semmit. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar nagykövetség akkor nyújthat segítséget, ha a konzul meggyőződik arról, hogy valóban magyar állampolgárról van szó, és a nő igényt tart a magyar nagykövetség közbenjárására.