Két év börtönre ítéltek egy korrupt vezetésoktatót

2011.08.23. 15:12

A Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében kedden 2 év börtönbüntetést rótt ki egy gépjárművezető-oktatóra, aki a vád szerint a vizsga sikeréért cserébe pénzt kért tanítványaitól. A férfit ezen kívül három évre eltiltották a közügyektől, és három évre eltiltották szakmája gyakorlásától.

A Fővárosi Bíróság tizenkét rendbeli befolyással üzérkedésben találta bűnösnek, egy esetben ugyanezen vád alól bűncselekmény hiányában felmentették.

A per márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A férfi annál a kft.-nél dolgozott, amely szervezte és lebonyolította a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által támogatott programban részt vevő munkanélkülieknek a tanfolyamot, amellyel megszerezhették a C és E kategóriás vezetői engedélyt.

A márciusi tárgyaláson az ügyész azt mondta: az oktató 2009 novemberében és decemberében már az első találkozáskor utalt arra a nála gyakorlati oktatásra jelentkezőknek, hogy a gyakorlati vizsga egyes részeit csak akkor tudják majd eredményesen letenni, ha pénzzel "rásegítenek". A vád szerint az oktató azt mondta: a vizsgákon mindenki hibázik, és aki nem fizet, azt nem engedik át, majd hozzátette, hogy ez évek óta így megy. A rutinvizsgáért és a biztonságos üzemeltetés vizsgáért 8-8 ezer forintot, míg a forgalmi vizsgáért 16 ezer és 20 ezer forint közötti összeget kellett fizetni. A vádlott márciusban a bíróságnak azt mondta: nem érzi magát bűnösnek.

A keddi ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a vádlott a vizsgázóktól pénzt kért és fogadott el, azt állítva, hogy az összeget a vizsgabiztosnak továbbítva befolyásolja a vizsgák eredményességét. A vizsgázóktól átvett összegeket, összesen 153 ezer forintot bizonyíthatóan nem adta át a vizsgabiztosoknak. Az ítélet kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között "a halmazatot, továbbá a hasonló jellegű bűncselekmények nagyfokú elszaporodottságát". Enyhítő körülménynek számított a vádlott büntetlen előélete és az, hogy egy gyermek eltartásáról gondoskodik. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.