Hamis engedéllyel lettek targoncavezetők

2011.10.26. 17:20

Közokirat-hamisítással gyanúsít a rendőrség 28 embert, akik közül 27-et állítottak elő kedden egy gyáli logisztikai bázisról, mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője. Az előállított emberek szabadlábon védekezhetnek, míg egy később képbe került társukat őrizetbe vették.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, hogy a rendőrség a Tesco gyáli logisztikai bázisáról több mint húsz embert állított elő, majd közokirat-hamisítás miatt eljárást indított ellenük. A lap információi szerint egyes gyanúsítottakat bilincsben vittek el, többek esetében pedig már kedden 72 órás bűnügyi őrizetbe vételről döntöttek. A cikkben kitértek arra, hogy a gyáli logisztikai központ - a herceghalmi és a budaörsi mellett - a Tesco működésének egyik legfontosabb bázisa, itt bonyolítják le az úgynevezett frissáruelosztást.

Beluzsárné Belicza Andrea cáfolta, hogy bárkit bilincsben vittek volna el a rendőrök, mint mondta, kényszerítő intézkedésre nem volt szükség. Tájékoztatása szerint a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég alkalmazottjai hamis bejegyzésű, illetve hamisított gépkezelői jogosítványokkal vállaltak targoncavezetői állást.

A 27 ember gyanúsítotti kihallgatása után, a vallomások alapján a cég egyik alkalmazottját - egy 34 éves monori férfit - szintén gyanúsítottként hallgatták ki közokirat-hamisítás bűntette miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi közreműködött abban, hogy több ember oktatáson, illetve vizsgán való megjelenés nélkül – különböző összegek fejében - gépkezelői jogosítványt szerezzen, vagy a meglévő jogosítványba hamis vizsgabejegyzés, illetve orvosi alkalmasságot igazoló pecsét kerüljön, mondta a szóvivő.

A férfit a rendőrség őrizetbe vette, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Az eset körülményeit a Dabasi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya vizsgálja.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. közleményében azt írta, hogy a logisztikai bázisukon történt rendőrségi akció nem saját munkavállalóikat érintette, így a megindult vizsgálat sem rájuk, hanem egy magyar munkaerő-kölcsönző cég alkalmazottjaira vonatkozik. A munkaerő-kölcsönző cég - egyelőre nem tudni, hogy szándékosan-e - megtévesztette a Tescót, ezért a vállalat megteszi a szükséges jogi lépéseket ellene.

A cég szerint a munkaerő-kölcsönző vállalkozással kötött szerződés szerint a Tescónak kiközvetített munkaerő a munkavégzéshez szükséges minden irattal, jogosítvánnyal és képzettséggel rendelkezik. Ezt a vállalat rendszeresen, szúrópróbaszerűen ellenőrzi is. Ugyanakkor természetszerűleg nem áll a Tesco módjában esetleges szándékos okirat-hamisítást felderíteni, írták.

A Tesco elhatárolódik magyar alvállalkozója tevékenységétől, és minden, jogában álló lépést megtesz azért, hogy ilyen félrevezetés a jövőben ne fordulhasson elő. A Tesco "saját munkavállalóit minden esetben jogszerűen, a munka törvénykönyvének megfelelően alkalmazza, és a munkavégzéshez szükséges iratokat minden esetben bekéri" – áll a szerdai közleményben.