Árpád
-1 °C
9 °C

Ezeregyszáz halott az algériai földrengésben

2003.05.22. 21:21
Legalább 1092 ember meghalt és 6782 megsebesült az Algériát szerda este sújtó földrengésben. A televíziós csatornák felvételei szerint a túlélők kétségbeesve kutatnak a romok között. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságstábot állítottak fel. A rengést érezni lehetett Spanyolország Földközi-tengeri szakaszán is.
Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es fokozatú földrengés rázta meg szerda este Algírt, és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Az első jelentések még csak riadalomról tettek említést, de az éjszaka folyamatosan érkeztek a hírek a halálos áldozatok növekvő számáról. Az AP amerikai hírügynökség algériai hivatalos adatokra hivatkozó jelentése szerint eddig legalább 1092 halottja van az országban két évtized óta legsúlyosabb földrengésnek. A sérültek száma 6782, és több ezren váltak hajléktalanná a szerda késő esti földmozgás következtében. Ahmed Ujahia miniszterelnök közölte: sajnos, az adatok korántsem véglegesek, hiszen a romok alatt rengeteg ember rekedhetett.

Földrengések Algériában
A BBC összeállítást közöl az elmúlt évtizedek legsúlyosabb algériai földrengéseiből. Algiri földrengésről egyébként már 1715-ből maradt fenn leírás; akkor a város teljesen romba dőlt húszezer ember halálát okozva.
1954. szeptember 9. és 16.: 1400 halott és 14000 sérült.
1980. október 10.: 3000 halott, 8000 sérült al-Asnamban.
1989. október 29.: 30 halott, 400 sérült Tipaza tartományban.
1994. augusztus 18.: 172 halott, 288 sérült Mascara tartományban.
1999. december 22.: 28 halott, 175 sérült az ország északnyugati részén.

Rokonokhoz menekültek

A két leginkább sújtott térség Algír és a fővárostól keletre lévő Bumerdesz tartomány. Televíziós képsorok tanúsága szerint egyes városokban a helybeliek elkeseredetten kutatnak a romok között, mert valószínűleg sokan rekedtek a törmelékek alatt. Algírban 57 épület omlott össze, a város kórházai annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket már az utcákon is ápolják. Icham Mouiss bumberdeszi lakos az egyik francia televíziónak elmondta: "Láttam, ahogy remeg a föld. Sok ember félelmében kiugrott a szálloda ablakaiból."

A lakosságon pánikhangulat uralkodott el. Az emberek tömegével menekültek ki az utcákra, miután érzékelték az erőteljes földmozgást. Az állami rádió és televízió is arra kérte őket, hogy miután kikapcsolták a vezetékes gázt, hagyják el otthonukat, és tartsák magukat távol az épületektől, mert még utórengések lehetségesek. Szemtanúk Algírból arról számolnak be, hogy rengeteg ember autójával igyekszik ki a fővárosból annak reményében a földrengés által nem sújtott területen élő rokonaiknál, ismerőseiknél keressenek átmeneti menedéket. A többiek zömében a szabadban töltötték az éjszakát.

Spanyolországban is

Fotó: EPA/Jordi Scandell
A hatóságok a rádión és a televízión keresztül felszólították az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, hogy haladéktalanul helyezzék magukat szolgálatba, és ugyancsak kérték a véradókat: mielőbb vonuljanak be a legközelebbi kórházba. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságtörzset hoztak létre a mentés megszervezésére.

A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb szerda esti földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt még az éjszaka. A rengést érezni lehetett Spanyolország Földközi-tengeri szakaszán is.

Magyarok nincsenek az áldozatok között

Az algériai diplomáciai képviselet arról tájékoztatta a budapesti Külügyminisztériumot, hogy az észak-afrikai országban dolgozó mintegy 50 magyar állampolgár közül senki nem sérült meg. A nagykövetség épületét jelentéktelen károsodás érte, néhány repedés keletkezett a falakon.

A BBC összeállítása szerint utoljára 2003. február 24-én volt az algériaihoz hasonló erősségű földrengés Kína nyugati részén. Akkor több mint 260 ember vesztette életét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.